ßßß Cookit - przepis na Frytki z dyni

Frytki z dyni

nazwa

Składniki

Wykonanie

Wpisowi nadałam tytuł "frytki z dyni", ale to nie do końca prawda o tym czymś. Frytki to my bardzo lubimy - takie tradycyjne, z ziemniaków, smażone na oleju, mocno chrupiące i złote. Kilka razy miałam okazję jeść coś podobnego i nazywające się właśnie frytkami a było z różnych warzyw i w lżejszej wersji bo pieczonej. Sama przygotowywałam je z batatów, marchewki i pasternaku . Chyba te ostatnie najbardziej mi smakowały. Dzisiejsze jednak są właściwie porażką.
Gdy kroiłam twardą dynię przyszedł mi do głowy pomysł, że z niej też zrobić chrupiące słupki. Pokroiłam ją więc właśnie podobnie jak się kroi ziemniaki na frytki, oprószyłam lekko solą, przyprawą ognistą i obtoczyłam w łyżce oleju zmieszanej z niewielką ilością octu jabłkowego żeby słodka dynia nabrała smaku. Tak przygotowane kawałki rozrzuciłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 st. na jakieś 15 minut. Gdy się zrumieniły, i to nawet mocno na końcach, wyjęłam. Oprószyłam jeszcze czarną solą cypryjską.
Przyznam, że mnie rozczarowały - dynia chyba jednak nie nadaje się do tego dania bo miąższ za szybko mięknie. Frytki w smaku słodkie i pyszne, ale nie chrupiące mimo mocnego przypieczenia a środek wręcz mazisty. Rozlatywały się i nawet do zdjęcia ciężko było je ułożyć. Już wiem, że dynię wolę w zupie albo choćby serniku :)
No i teraz ważne pytania - czy robił ktoś coś podobnego z dyni właśnie ? Czy ona tak ma czy ja coś źle zrobiłam ? A może to wina odmiany dyni - użyłam piżmowej ? Poradźcie coś bo smak bardzo ciekawy tylko tekstura nie taka jakbym chciała . . . A może wrzucić pokrojone kawałki na głęboki tłuszcz, tylko czy się nie rozpadną podczas smażenia ?
Źródło:http://smacznapyza.blogspot.com/2012/12/frytki-z-dyni.html