Wykonanie
Czas na moją trzecią Halloweenową propozycję. Tym razem będą to
ciasteczka czekoladowe w kształcie nietoperzy. Nietoperze należą do kanonu istot pojawiających się w horrorach. Według podań wplątują się w długie kobiece włosy i spijają krew. Mnie osobiście bardziej kojarzą się z Batmanem. Te
czekoladowe świetnie pasują do
kawy z mlekiem, albo szklanki samego
mleka. Są też ciekawą przekąską na wieczór z filmami grozy.250 g
mąki40 g
masła40 g
śmietany 18%50 g
cukru50 g
gorzkiej czekolady1/3 łyżeczki
sodyCzekoladę z
masłem rozpuszczamy w kąpieli
wodnej. Następnie dodajemy
cukier,
śmietanę oraz
sodę. Na sam koniec dosypujemy
mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto dobrze wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy foremki wykrawamy nietoperze, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, a
potem wstawiamy na około 13-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.