Wykonanie
Niedługo Halloween i dlatego ten tydzień będzie dedykowany strasznym łakociom. Bez względu, czy obchodzicie te święto czy nie warto spróbować
orzechowych czaszek.250 g
mąki40 g
masła40 g
śmietany 18%70 g
cukru1/3 łyżeczki
sodysolone orzeszki ziemne
Masło rozpuszczamy, następnie dodajemy
cukier,
śmietanę oraz
sodę. Na sam koniec dosypujemy
mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto dobrze wyrabiamy i cienko rozwałkowujemy. Przy pomocy okrągłej foremki (małej szklanki) wykrawamy koła, formujemy je na kształt czaszek, wycinamy oczy, nos i usta.
Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ozdabiamy
orzeszkami ziemnym, a
potem wstawiamy na około 13-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.