ßßß Cookit - przepis na Śliwowica

Śliwowica

nazwa

Wykonanie

Śliwowica
Składniki
2 kg śliwek
2 l spirytusu
0,5 kg cukru
0,5 l wody
Czas przygotowania: 20 min plus 10 miesięcy
Przepis na: Śliwowica
Śliwki, śliweczki dla mocnej główeczki ;) Jeśli nie robiliście nigdy śliwowicy, to może pora spróbować. Ja wyszłam z tego założenia i sięgnęłam po receptury klasztorne. Jedną z nich załączam dzisiaj.
Śliwków dwa kilo wydryluj, aby przystojnie. Pestki wyjmij, trzydzieści ich utłucz i do butla daj, a litrem spirytusu zalawszy, zakorkuj go co duchu, papierem potym zawiąż. Trzy abo cztery miesiące nie tykaj go, niech sobie stoi. Jak te miesiące miną, użyjesz essencyi tak urobionej na śliwowicę, a to tym sposobem. Syrop z pół kila cukru i dwu szklanek wody zagotuj, a wyklarowany i wyszumowany należycie, odstaw z kuchni, zaczym powoli do tegoż syropu litr spirytusu wlej, po trosze gotowej essencyi dodawając, a potym na powrót do butla zlej i na nowo czas pewien daj mu pokój, aby się śliwowica przednia sklarowała, poczym przez flanelę filtruj, w butelki zlewaj, zakorkuj i nie popijaj, aż pół roku minie i wyborną, a wystałą się stanie.
Moje śliwki siedzą w słoju od około dwóch tygodni. Czekam cierpliwie. Dam znać przy kolejnym etapie, jak się ma śliwowica :) Na zdrowie!
Po około 4 miesiącach śliwowica ma piękny, głęboki kolor. Zostawiam ją na pół roku w ciemnym miejscu.
Podobne przepisy
Nalewka z głogu
Nalewka z berberysu
Nalewka z owoców dzikiej róży
Nalewka z pigwowca
Śliwki do ciasta na zimę
Źródło:http://www.gryzz.pl/sliwowica