ßßß
Składniki:
2 piersi z kurczaka1 i 1/2 szklanki ciemnego makaronu penne1 szklanka selera1/2 główki sałaty zielonej3/4 szklanki winogrona1 łyżka oleju roślinnego1/2 łyżeczki drobno skrojonej papryczki chilli3/4 szklanki majonezu1/2 łyżeczki curry1/4 łyżeczki mielonego cuminu2 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżki octu ryżowego1 łyżeczka cukrusólpieprzPrzygotowanie:Makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy.Kurczaka pokroić w kostkę o grubości około 2 do 2,5 centymetra. Włożyć do garnka, dodać łyżkę oleju i smażyć na średnim ogniu przez jakieś 8 minut, albo do momentu aż kurczak będzie miękki. Gdy gotowy, wystudzić.Winogrona rozkroić na pół, wyjąć ziarna.Selera pokroić w cienkie paseczki.Sałatę pokroić w paski.W miseczce wymieszać majonez, śmietanę, cukier, ocet, curry, chilli i cumin.Do dużej miski włożyć gotowego kurczaka, makaron, selera, winogrona, sałatę i zalać przygotowanym uprzednio sosem. Posolić do smaku i popieprzyć świeżo mielonym pieprzem.Gotowe. Fajnie smakuje z bagietką sezamową, lekko podgrzaną w tosterze. Smacznego.