ßßß
Składniki:(porcja dla 6 osób)3 piersi z kurczaka2 średnie papryki czerwone1 duża żółta papryka1 średnia zielona paprykaopakowanie makaronu nudle1 puszka (400 ml) mleczka kokosowegopęczek zielonej fasolki szparagowej2 duże marchewki1 i 1/2 łyżeczki drobno krojonej papryczki chilli1 łyżka oliwy z oliwek1 łyżka koncentratu pomidorowego2 łyżki suszonej trawy cytrynowejsok z połowy limonki1/4 łyżeczki cuminu1 łyżeczka świeżo tartego imbiru1 łyżeczka solibiały pieprz do smaku1/2 łyżeczki cukru1 duża czerwona cebula2 duże żabki czosnku1/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonejPrzygotowanie:Do dużego garnka wlać oliwę, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażyć minutę po czym dodać pokrojoną w słupki o długości około 2,5 centymetra marchewkę. Dusić na małym ogniu przez 5 minut.Po upływie tego czasu dodać fasolkę szparagową, każdą uprzednio rozkrojoną na pół. Dusić kolejne kilka minut (5 minut) i następnie dodać pokrojonego w średnią (2,5 centymetrową) kostkę kurczaka. Dusić 10 minut.W miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chilli, mieloną paprykę, trawę cytrynową , imbir, cumin, sok z limonki, cukier, koncentrat pomidorowy i mleczko kokosowe.Do duszących się warzyw włożyć pokrojoną w grube paski paprykę i dodać mieszankę z miseczki. Dusić do zmięknięcia warzyw. Przed końcem duszenia posolić do smaku ( około 1 łyżeczką soli) i popieprzyć.Ugotować nudle. Ugotowane wymieszać z kurczakiem. Podawać jeszcze gorące.Mała wskazówka, gdy kupuję imbir, zawsze używam kawałek a resztę wkładam do zamrażalnika. Gdy jest mi znów potrzebny wyjmuję go i trę jeszcze zamrożony na tarce. W ten sposób kiedy tylko jest mi potrzebny mam aromatyczny imbir o każdej porze.Smacznego.