ßßß Cookit - przepis na Nudle z czerwonym sosem thai

Nudle z czerwonym sosem thai

nazwa

Wykonanie

Jedną z kuchni świata, za którymi absolutnie przepadam jest kuchnia tajska. Podobna jest ona troszkę do kuchni chińskiej, aczkolwiek niektórzy uważają iż jest ona zdrowsza od kuchni chińskiej. Dużo owoców morza, makaronu nudle, warzyw, a wszystko przyprawiane pikantnymi papryczkami chilli.
Kuchnia tajska używa wielu przypraw, które u nas jest nadal dość ciężko dostać. Niektóre z nich można zastąpić ich odpowiednikami, ale są takie jak np. trawa cytrynowa, które są raczej niemożliwe do zastąpienia.
Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić pyszny makaron nudle z czerwonym sosem thai.
Nudles with red thai sauce
Składniki:(porcja dla 6 osób)
3 piersi z kurczaka
2 średnie papryki czerwone
1 duża żółta papryka
1 średnia zielona papryka
opakowanie makaronu nudle
1 puszka (400 ml) mleczka kokosowego
pęczek zielonej fasolki szparagowej
2 duże marchewki
1 i 1/2 łyżeczki drobno krojonej papryczki chilli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki suszonej trawy cytrynowej
sok z połowy limonki
1/4 łyżeczki cuminu
1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
1 łyżeczka soli
biały pieprz do smaku
1/2 łyżeczki cukru
1 duża czerwona cebula
2 duże żabki czosnku
1/4 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
Przygotowanie:
Do dużego garnka wlać oliwę, dodać pokrojoną w piórka cebulę. Podsmażyć minutę po czym dodać pokrojoną w słupki o długości około 2,5 centymetra marchewkę. Dusić na małym ogniu przez 5 minut.
Po upływie tego czasu dodać fasolkę szparagową, każdą uprzednio rozkrojoną na pół. Dusić kolejne kilka minut (5 minut) i następnie dodać pokrojonego w średnią (2,5 centymetrową) kostkę kurczaka. Dusić 10 minut.
W miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek, papryczkę chilli, mieloną paprykę, trawę cytrynową , imbir, cumin, sok z limonki, cukier, koncentrat pomidorowy i mleczko kokosowe.
Do duszących się warzyw włożyć pokrojoną w grube paski paprykę i dodać mieszankę z miseczki. Dusić do zmięknięcia warzyw. Przed końcem duszenia posolić do smaku ( około 1 łyżeczką soli) i popieprzyć.
Ugotować nudle. Ugotowane wymieszać z kurczakiem. Podawać jeszcze gorące.
Mała wskazówka, gdy kupuję imbir, zawsze używam kawałek a resztę wkładam do zamrażalnika. Gdy jest mi znów potrzebny wyjmuję go i trę jeszcze zamrożony na tarce. W ten sposób kiedy tylko jest mi potrzebny mam aromatyczny imbir o każdej porze.
Smacznego.
Źródło:http://www.gotowaniomania.com/2012/09/nudle-z-czerwonym-sosem-thai.html