Wykonanie
Na pewno każdy z Was ma taki przepis, choćby na jedno ciasto, który zawsze się udaje. Niedawno odkryłam, że ja też mam taki przepis. Ciasto swoją formą podobne jest do kruchego ciasta, ale do końca ja sama nie uważam iż jest to kruche ciasto.To ciasto używam zawsze jako bazę, kiedykolwiek tylko mam ochotę na jakieś ciasto
owocowe. Jedyne co trzeba zrobić to dodać wybrane przez siebie
owoce.
Jabłka sprawdzają się tutaj rewelacyjnie, ale też i
śliwki,
jagody,
brzoskwinie będą dobrym dodatkiem.Apple and blueberry crumble
Składniki:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka
cukru pudru1 łyżeczki
proszku do pieczenia4 łyżki kwaśnej
śmietany1/2 łyżeczki
sody1/4 łyżeczki
soli12,5 dkg
margaryny4
jajka0,5 kg
jabłek20 dkg
jagód lub
borówek2 łyżki
kisielu truskawkowego1 łyżka
cukru kryształuPrzygotowanie:
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać
cukier puder, proszek,
sól,
sodę oraz
margarynę. Posiekać składniki nożem. Gdy lekko już połączone dodać 4
żółtka i kwaśną
śmietanę. Zagnieść ciasto.Ciasto podzielić na pół. Pierwszą połowę rozwałkować i wyłożyć nią brytfankę. Drugą połowę włożyć na 20 minut do zamrażalnika.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę, włożyć do garnka, dolać łyżkę
wody i smażyć przez 6-7 minut na małym ogniu. Moje
jabłka były twarde i potrzebowały takiego zabiegu, były też kwaśne więc dodałam 2 łyżki
cukru. Jeśli Wasze
jabłka są miękkie możecie pominąć ten etap.Po zdjęciu z ognia
jabłka wymieszać z
jagodami. Wyłożyć równomiernie na ciasto.W naczyniu ubić na sztywno
białka. Dodać szczyptę
soli przed rozpoczęciem ubijania. Gdy ubite, dodać
cukier i
kisiel. Ubijać jeszcze przez chwilkę. Gotową masą
białkową zalać
owoce w cieście.Wyjąć pozostałą połowę ciasta z zamrażalnika. Utrzeć na tarce o grubych oczkach, równomiernie rozłożyć po górze ciasta.Piec przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy ciasto lekko wystygnie posypać
cukrem pudrem.Można podawać z
bitą śmietaną, smakuje rewelacyjnie. Smacznego!