ßßß
Fruit cakeSkładniki:Na biszkopt:1 szklanka mąki1 szklanka cukru pudru5 jajek1/2 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki wody1 łyżka octuMasa:2 szklanki mleka3/4 szklanki cukru pudru2 łyżki mąki2 łyżki budyniu śmietankowego lub waniliowego1 kostka masła lub margarynyDodatkowo:2 galaretki o smaku owoców leśnych1 banan1 szklanka borówek lub jagódPrzygotowanie biszkoptu:Krok 1: Oddzielamy białka od żółtek.Krok 2: Do żółtek dodajemy wodę, ocet i proszek do pieczenia. Łączymy razem mieszając.Krok 3: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy są już całkowicie ubite stopniowo dosypujemy cukru pudru, przy tym cały czas kontynuując ubijanie.Krok 4: Do sztywno ubitych białek dodajemy na przemian po łyżce mąki i łyżce mieszanki z żółtek. Nie ubijamy a mieszamy drewnianą łyżką. Pamiętajmy aby wykonywać ruchy łyżką tylko w jednym kierunku i aby te ruchy nie były intensywne.Krok 5: Do wyłożonej papierem brytfanki wylewamy naszą masę biszkoptową. Pieczemy w temp 180 stopni przez 30 do 35 minut.Przygotowanie masy:Krok 1: Gotujemy budyń z maki, budyniu i mleka. 1,5 szklanki mleka zagotowujemy a do pozostałej połowy szklanki wsypujemy mąkę i budyń, mieszamy i zalewamy gotujące się mleko. Odkładamy do wystygnięcia.Krok 2. W naczyniu do ucierania rozcieramy masło. Do roztartego masła dodajemy cukier puder, cały czas ucierając. Gdy cukier połączy się ładnie z masłem pozostaje nam stopniowo dodać budyń. Czasami zdarza się, iż nasza masa pomimo najdokładniejszego roztarcia ma grudki budyniu w sobie, wtedy należy po prostu użyć blendera.Na upieczony biszkopt, uprzednio wystudzony, dodajemy masę budyniową, na nią wykładamy selekcję dowolnych owoców. Ja używałam już truskawek, malin, wiśni, jagód, teraz użyłam borówek i banana. Wszystko zalewamy galaretką. Pamiętajmy też aby zmniejszyć ilość wody w jakiej rozpuszczamy galaretkę. Ja zazwyczaj daję o pół szklanki wody mniej od ilości wody podanej na opakowaniu. Galaretka musi być dobrze tężejąca i warto także boki ciasta obłożyć folią aluminiową, zapobiega to zsuwaniu się galaretki. Smacznego!