ßßß

Składniki na ciasto:1 szkl. mąki130 g masła16 g cukru waniliowego2 żółtkaSkładniki na masę budyniową:2 budynie śmietankowe3/4 l mleka1 kostka masła3/4 szkl. cukru pudru1 cukier waniliowyDodatkowo:300 dag orzeszków ziemnych niesolonych10 dag cukierków „krówek”2 łyżki śmietany 18% do rozpuszczenia „krówek”Wykonanie:Wszystkie składniki ugniatamy. Tak wyrobione ciasto odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowane ciasto przekładamy do formy i nakłuwamy widelcem. Na formę wyłożoną ciastem układamy papier do pieczenia, a następnie na papier wysypujemy ziarna grochu, ryżu lub fasoli. Ziarna obciążą ciasto i zapobiegną powstaniu wybrzuszeń. Tak przygotowane tatrę pieczemy w temperaturze 180 st. C przez 15 minut. Następnie papier usuwamy i pieczemy kolejne ok.10 minut do czasu, aż ciasto się ładnie zarumieni.Gotujemy budyń, odstawiamy do wystygnięcia. Zimny budyń miksujemy z masłem i cukrem na gładką masę.Na gorącej patelni prażymy orzeszki ziemne, odstawiamy do wystygnięcia.W misce nad kąpielą wodną rozpuszczamy krówki dodając śmietanę, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.Krem przekładamy na tarte na wierzch rozsypujemy orzech, całość polewamy masa krówkową.Smacznego!