ßßß

Składniki:2 garście pokrojonych liści jarmużu1 pojedyncza pierś z kurczaka½ szklanki zielonej soczewicy1-2 łyżki oliwy extra verginesólpieprzSkładniki na dip z orzechów i lnu złotego1 mały jogurt naturalnygarść orzechów włoskich1 kopiasta łyżka mielonego lnu złotegosól morska, świeżo mielony pieprz do smakuWykonanie:Soczewicę gotujemy w 11/2 szklance wody do miękkości. Liście jarmużu myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Pierś z kurczak oprószamy solą i pieprzem, grillujemy na złoty kolor z obu stron.Ugotowaną soczewice odcedzamy z wody. Do jeszcze ciepłej soczewicy dodajemy pokrojone liście jarmużu. Całość skrapiamy oliwa i mieszamy. Soczewicę i jarmuż przekładamy na talerz, na wierzchu układamy pokrojoną w paski pierś z kurczaka. Polewamy dipem.Dip z orzechów i lnu złotegoOrzech mielimy w malakserze lub rozdrabniamy w moździerzu. Jogurt przekładamy do miseczki doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy zmielone orzechy i len. Mieszam i polewamy sałatkę.Smacznego!