ßßß Cookit - przepis na Chrupiący kurczak w krakersach

Chrupiący kurczak w krakersach

nazwa

Wykonanie

Pierwszy dzień szkoły. Pamiętacie, jak to było?:) Chłodne wrześniowe poranki. Drożdżówka z makiem i kanapki z żółtym serem. Pachnące drukiem podręczniki i stos nowiutkich zeszytów, który - koniec końców - w listopadzie redukował się do jednego zeszytu "do wszystkiego":)Oranżada z kapslem...
Trochę tęskno za szkołą, za studiami... Dzisiejszy przepis jest, więc trochę "szkolny":) Pyszne kawałki kurczaka w chrupiącej, krakersowej panierce można zapakować dziecku na drugie śniadanie. Można je również podać na talerzu w towarzystwie sałaty. A na imprezie maczać je w sosie czosnkowym...
Przepis pochodzi z bloga "Na Grabinie":)
Składniki:
piersi z kurczaka
jogurt naturalny
sól
pieprz
krakersy
Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paski. Wkładamy je do miseczki, solimy, pieprzymy i zalewamy jogurtem naturalnym. Mieszamy. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Krakersy wkładamy do woreczka i kruszymy.
Kawałki kurczaka obtaczamy krakersach. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20 min. (aż się ładnie zarumienią).
Czasami do krakersów dodaję sezam.
Kurczak w tym wydaniu jest niesamowicie delikatny. A robi się go naprawdę szybko:)
Dobrego wieczoru,
Biedronka
Źródło:http://apetyty.blogspot.com/2012/09/chrupiacy-kurczak-w-krakersach.html