ßßß



Składniki na ciasto ( ciasta starczy na 2 formy średnicy 30 cm; pozostałe składniki podałam na 1 mazurka)250 g mąki pszennej50 g cukru pudru200 g masła1 jajkoSkładniki na masę chałwową:1 paczka budyniu waniliowego1 ½ szklanki mleka2 łyżki cukru pudru50 g masła50 g chałwy waniliowejDodatkowo:2 szklanki orzechów włoskich½ szklanki konfitury wiśniowejPolewa czekoladowa7 łyżek cukru3 łyżki kakao100 g masła5 łyżek jogurtu naturalnego2 łyżeczki żelatyny2 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatynyWykonanie:CiastoMąkę razem z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm i przekładamy na blachę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 25-30 minut.Masa budyniowaBudyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszamy jednak ilość mleka do 1 i ½ szklanki. Budyń odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Do wystudzonej masy budyniowej oddajemy rozkruszoną chałwę, masło, cukier puder, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.Polewa czekoladowaŻelatynę zalewamy gorąca wodą, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki. Odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała. W tym czasie na suchej patelni prażymy orzechy.Na upieczone, kruche ciasto rozkładamy masę chałwową, a następnie konfiturę wiśniową, na wierzch wylewamy tężejąca polewę czekoladową. Mazurka dekorujemy orzechami włoskimi.Smacznego!