Mazurek z konfiturą wiśniową, polewą czekoladową i orzechami włoskimi

nazwa

Wykonanie

Mazurek posmarowany masą chałwową, której słodycz doskonale przełamuje lekko kwaśna konfitura wiśniowa. Całość zalana dużą ilością delikatnej polewy czekoladowej na bazie jogurtu naturalnego. Wierzch przyozdobiony chrupiącymi orzechami włoskimi.
Składniki na ciasto ( ciasta starczy na 2 formy średnicy 30 cm; pozostałe składniki podałam na 1 mazurka)
250 g mąki pszennej
50 g cukru pudru
200 g masła
1 jajko
Składniki na masę chałwową:
1 paczka budyniu waniliowego
1 ½ szklanki mleka
2 łyżki cukru pudru
50 g masła
50 g chałwy waniliowej
Dodatkowo:
2 szklanki orzechów włoskich
½ szklanki konfitury wiśniowej
Polewa czekoladowa
7 łyżek cukru
3 łyżki kakao
100 g masła
5 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny
Wykonanie:
Ciasto
Mąkę razem z cukrem pudrem przesiewamy na stolnicę, wbijamy jajko i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Wszystkie składniki ugniatamy, ciasto odkładamy na minimum 1 godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 7 mm i przekładamy na blachę do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez ok. 25-30 minut.
Masa budyniowa
Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, zmniejszamy jednak ilość mleka do 1 i ½ szklanki. Budyń odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Do wystudzonej masy budyniowej oddajemy rozkruszoną chałwę, masło, cukier puder, a następnie miksujemy do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
Polewa czekoladowa
Żelatynę zalewamy gorąca wodą, mieszamy i odstawiamy. Do małego rondla wrzucamy masło, wsypujemy cukier i kakao, dodajemy jogurt, całość mieszamy i zagotowujemy. Zestawiamy z palnika i wlewamy żelatynę, łączymy dokładnie wszystkie składniki. Odstawiamy, aby polewa przestygła i lekko stężała. W tym czasie na suchej patelni prażymy orzechy.
Na upieczone, kruche ciasto rozkładamy masę chałwową, a następnie konfiturę wiśniową, na wierzch wylewamy tężejąca polewę czekoladową. Mazurka dekorujemy orzechami włoskimi.
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/mazurek-z-konfitura-wisniowa-polewa-czekoladowa-i-orzechami-wloskimi