Wykonanie
Zimna, orzeźwiająca lemoniada truskawkowa! Najlepsza z dużą ilością pokruszonego
lodu i listkami świeżej
mięty.
Składniki:2 garście
truskawek2
cytryny3 łyżeczki
miodu2 szklanki
wody mineralnejDodatkowo:2 szklanki pokruszonego
lodukilka listków świeżej
miętykilka
truskawek do dekoracjikilka plastrów
cytryny do dekoracjiWykonanie:
Truskawki myjemy pod bieżącą
wodą, obieramy z szypułek.
Cytryny dokładnie szorujemy i zaparzamy gorącą
wodą. Wykrawamy kilka plastrów do dekoracji, a z pozostałych
cytryn wyciskamy sok.
Miód rozpuszczamy w wodzie.Do malaksera wrzucamy
truskawki, dolewamy
sok z cytryny i
wodę z
miodem. Miksujemy.Pokruszony
lód wrzucamy do szklanek, dodajemy kawałki
truskawek, porwane liście
mięty i kawałeczki
cytryn. Całość zalewamy lemoniadą. Podajemy do picia ze słomką.Smacznego!