Wykonanie
Niby nic odkrywczego, ale warto się skusić :) W upalne dni taki zaspokoi pragnienie dużo lepiej niż
napoje, w których składzie jest tylko
cukier i różne "E". I choć tego upału w tym roku jak na lekarstwo, za to deszczu nam pogoda nie żałuje, to jednak liczę na to, że wkrótce to się poprawi.A teraz "z pamiętnika ogrodnika":)
Mięta jest też chyba jednym z łatwiejszych do wyhodowania
ziół, a kiedy już posadzimy ją w ogródku rozrośnie się jak chwast (bez problemu przetrwa zimę w ziemi). Można też trzymać ją w doniczce na parapecie lub na balkonie.Najlepiej przyjmie się sadzonka ze sklepu ogrodniczego, ale nawet taka
mięta z marketu, jeśli wystawimy ją na słońce, powinna się pięknie wzmocnić i nabrać intensywnego, zielonego koloru. Warto przesadzić ją jednak do większej doniczki, żeby miała gdzie się rozrosnąć. I w ogóle kupując
zioła w marketach, jeśli chcesz, aby służyły Ci dłużej niż kilka dni, pamiętaj aby przesadzić je do lepszej ziemi. Niektóre firmy rzeczywiście dbają o to, żeby roślinka miała i odpowiednią ilość "miejsca", i dobrej jakości podłoże, ale jeśli jest ona upchnięta w mikro-doniczkę, zdecydowanie trzeba ją przesadzić :)Składniki:- 3 nieduże
cytryny- 0,75 litra niegazowanej
wody mineralnej- 10 dużych liści
mięty*- 3 - 4 łyżeczki
miodu (opcjonalnie - do smaku)- kilka kostek
lodu (opcjonalnie)* ja używam
mięty, która rośnie u mnie w ogródku -
mięta z marketu jest dużo drobniejsza niż ta rosnąca na dworze, wtedy warto dać jej więcej :)Przygotowanie:1. Z
cytryn wyciskamy sok,
miętę dokładnie płuczemy.2. Mieszamy w dzbanku lub butelce wszystkie składniki.Podajemy udekorowane listkami
mięty i plasterkami
cytryny :)