Wykonanie
Kruche
ciastka z lekko kwaśnym, orzeźwiającym
rabarbarem i
śmietanowym lukrem. Idealne do koszyka na piknik!


Składniki:500 g
mąki pszennej +
mąka do podsypywania ok. ½ szklanki7 g
drożdży instant200 g
masła4 łyżki
cukru pudru2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego4
żółtka1 duża łodyga
rabarbaruDodatkowo:3 łyżki
śmietany kremówki 30 %
cukier puderWykonanie:
Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy w ok. 3 mm plasterki. Zasypujemy 1 łyżką
cukru pudru i odstawiamy.
Mąkę i pozostały
cukier puder przesiewamy do większej miski, dodajemy
drożdże i mieszamy. Następnie dodajemy
żółtka, pokrojone w kostkę zimne
masło i
jogurt. Całość najpierw rozkruszamy, a następnie przekładamy na stolnice oprószoną
mąką i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm rozkładamy na nim
rabarbar składamy i ponownie zagniatamy, w razie potrzeby podsypujemy
mąką. Następnie ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy trójkąty.
Ciastka rozkładamy na dwóch dużych blachach ( z wyposażenia piekarnika) wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 st. C (z termoobiegiem) ok. 20 min., do czasu aż trójkąty się ładnie zarumienią.Do kubka wlewamy
śmietanę i dosypujemy
cukier puder, w takiej ilości, aby otrzymać gęsty
lukier. Jeszcze ciepłe ciacha smarujemy lukrem i odstawiamy na kratkę do wystygnięcia.Smacznego!