ßßß


Składniki:1 duża karkówka w całości2 łyżki olejukilka cienkich plastrów słoniny lub surowego boczkukilka sparzonych liści z kapustymarchewcebulaziemniakijabłko / jeśli ktoś chce, ja nie dałam/cynamon,pieprzjagody jałowca1 szklanka białego półwytrawnego wina (dałam czerwonego)Wykonanie:Karkówkę myjemy i osuszamy, a następnie oprószamy cynamonem i świeżo zmielonym pieprzem. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. Marchew, ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w grubsze plastry.Na dno brytfanny lub dużego zamykanego naczynia żaroodpornego wlewamy olej i układamy plastry słoniny, a na nie sparzone liście kapusty. Na tak przygotowany spód układamy karkówkę w całości. Mięsko okładamy plastrami marchwi, ziemniaków i cebuli. Całość posypujemy jeszcze cynamonem, pieprzem i jagodami jałowca, wstawiamy pod przykryciem do piekarnika (temperatura 180 st. C) i pieczemy do miękkości. Podczas pieczenie wlewamy wino.Kawałki karkówki podajemy z upieczonymi warzywami. Karkówkę możemy również odstawić do przestygnięcia i zimną kroić w plastry na kanapki. Idealnie smakuje z musztardą.Smacznego!