ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe bułeczki z jagodami

Drożdżowe bułeczki z jagodami

nazwa

Wykonanie

Słodkie, puszyste bułeczki z dżeme jagodowym. Upieczone na dużej blaszce, przytulone jedna do drugiej. Idealnie do kawy lub herbaty w zimowe popołudnie.
Składniki:
650 g mąki pszennej tortowej
125 g margaryny
100 g cukru
50 g świeżych drożdży
2 szklanki mleka
2 jajka
szczypta soli
Dodatkowo:
2 szklanki dżemu jagodowego lub jagód rozduszonych z ½ szklanki cukru pudru
¾ szklanki cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody
Wykonanie:
Do małej miseczki rozkruszamy drożdże, wsypujemy 1 łyżeczkę cukru i trochę mąki, zalewamy ciepłym mlekiem (ok. ½ szklanki). Składniki mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Mąkę ze szczyptą soli przesiewamy do większego naczynia, dodajemy jajka. W garnku podgrzewamy mleko z margaryną i cukrem. Łączymy wszystkie składniki wyrabiając ciasto za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 2 godziny (powinno podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i dzielimy na 4 części. Pierwszą część rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blach tj. 25×35 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką. Przekładamy na spód formy wyłożonej papierem do pieczenia. Drugą część ciasta wyrabiamy podsypując lekko mąką, rozwałkowujemy na duży prostokąt. Ciasto smarujemy dżemem i delikatnie zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Zawijańca tniemy na 8 równych części i układamy na blaszce w małych odstępach (bułeczki, gdy trochę podrosną powinny się ze sobą stykać). Podobnie postępujemy z pozostałymi częściami ciasta tak, aby zapełnić całą blachę Drożdżowe bułeczki odstawiamy na ok. 30 minut, aby lekko się napuszyły, a następnie pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 180 o C.
Upieczone bułeczki polewamy lukrem (cukier puder + odrobiną gorącej wody).
Smacznego!
Źródło:http://www.kawaiczekolada.pl/drozdzowe-buleczki-z-jagodami