ßßß Cookit - przepis na "ZAMGLONY LONDYN", CZYLI CIASTECZKA Z HERBATĄ EARL GREY

"ZAMGLONY LONDYN", CZYLI CIASTECZKA Z HERBATĄ EARL GREY

nazwa

Wykonanie

Dlaczego ciasteczka nazywają się "Zamglony Londyn"? Ponieważ łączą w sobie smaki herbacianej latte zrobionej na bazie Earl Grey, wanilii i spienionego mleka. Napój ten nazywa się "Londyńską mgłą" ("London Fog" lub "Foggy London").
Wymyślono go w Kanadzie.
Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres [email protected]. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło).
Składniki na około 20 ciastek:
1 jajko
50 gramów cukru
35 gramów cukru pudru
200-220 gramów mąki pszennej
115 gramów masła w temp. pokojowej
1 kopiasta łyżeczka dobrej jakości herbaty Earl Grey
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub cukier waniliowy)
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
1. Wyrób ciasto z wszystkich składników (oprócz 2 łyżek cukru pudru). Użyj najpierw 200 gramów mąki, a jeżeli ciasto będzie zbyt miękkie, to dosyp do niego jeszcze trochę mąki.
2. Uformuj ciasto w wałek i natrzyj go z każdej strony cukrem pudrem (2 łyżki).
3. Zawiń wałek w folię spożywczą i wstaw na kilka godzin do lodówki.
4. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C.
5. Podziel wałek ciasta na plastry o grubości 0 , 6 cm.
6. Ułóż ciastka na blasze (wyłóż ją papierem do pieczenia) zachowując odstępy.
7. Piecz 6-8 minut. Brzegi ciastek mają być złotawo-brązowe.
8. Zimne ciastka włóż do metalowej puszki.
Smacznego :)
Inspiracja
Źródło:http://przepisy-aleksandry.blogspot.com/2015/12/zamglony-londyn-czyli-ciasteczka-z.html