Wykonanie
Święta coraz bliżej, czas wybrać jakieś świąteczne menu :-)Macie jakieś ulubione
śledzie, które przygotowujecie na wieczerzę wigilijną? Ja tym razem zainspirowałam się u Cukiereczka :-)Gorąco Wam polecam...Składniki:2
filety śledziowe marynowane1
jabłko4 małe
buraczki2 małe
ziemniaki1/2 puszka
groszku konserwowego1 mała
cebula2
ogórki kiszone3 łyżki
majonezu3 łyżki gęstego
jogurtu naturalnegoocet jabłkowysól,
pieprz,
cukierposiekana
natka pietruszkiWykonanie:
Buraczki i
ziemniaki ugotować w mundurkach. Po ugotowaniu obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zaś
ziemniaki pokroić w kostkę.Do
buraczków dodać pokrojoną drobno
cebulkę,
sól,
pieprz,
cukier i
ocet do smaku.
Jabłko obrać ze skóry i pokroić w kostkę, podobnie pokroić
ogórki.
Śledzie zaś pokroić w paski. Połączyć z pokrojonymi
ziemniakami, dodać odsączony z zalewy
groszek i dodać posiekaną
natkę. Dodać
majonez wymieszany z
jogurtem i dokładnie wymieszać. Doprawić
pieprzem.Na półmisku układać na przemian
buraczki i
śledzie.Smacznego :-)