Wykonanie
Sobota, Listopad 1, 2014, 14:15
Błyskawiczne, puchowe jak babka piaskowa babeczki o
cytrynowym smaku. Ich przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 10 minut, a czas pieczenia pojedynczej babeczki to aż 1 minuta. Cieżko się na nie, nie skusić gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a brak nam czasu.Dosyć często szperam po internecie i przeglądam ciekawe przepisy. Przez rok uzbieram ich całkowiem sporo, dlatego od czasu do czasu rzucam książki kulinarne, wyobraźnię i sięgam do tego co chciałam spróbować, a przepisów jest całkiem sporo. Bo gdy się patrzy na te wszystkie pyszności, na każdą ma się ochotę. Tym razem padło na babeczki z mikrofali. Nie mogłam uwierzyć, że mogą tak pięknie urosnąć i sama byłam ciekawa ich smaku. To również doskonała alternatywna gdy mam zajęty piekarnik, lub zwyczajnie nie mam czasu na przygotowanie czegoś co wymaga długiego piecznenia. Dla mnie bomba, a moja wiedza wzbogaciła się o bardzo ciekawy przepis. Skorzystałam z przepis na babeczki z tej strony . :)Składniki (na około 20-25 babeczek):12 łyżek
mąki12 łyżek
cukru9 łyżek
kisielu cytrynowego3
jajka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia12 łyżek
oleju9 łyżek
mlekapół małego słoiczka
dżemu truskawkowego1 łyżeczka
aromatu cytrynowegoPrzygotowanie:Do miski przesiewamy suche składniki (
mąkę,
cukier,
kisiel,
proszek do pieczenia). Mieszamy wszystko. Dodajemy
olej i
mleko. Dokładnie miksujemy.Do masy dodajemy
żółtka i
aromat cytrynowy. Ponownie miskujemy na gładką masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy, podbierając masę od dołu szpatułką do ciasta.Papilotki wkładamy do kokilki lub niedużej filiżanki (dla zachowania ich kształtu podczas pieczenia). Do każdej papilotki nakładamy ciasto do 1/3 wysokości. Na środek dajemy pół łyżeczki
dżemu truskawkowego. Przykrywamy
ciastem, maksymalnie do 2/3 wysokości.Pieczemy w mikrofali na najwyższej mocy od 1 do 3 minut (przy pieczeniu pojedynczej babeczki wystarczy minuta, przy pieczeniu 3-4 babeczek na raz 2 minuty).