Wykonanie
Jako dziecko uwielbiałam zupę szczawiową, choć nie była ona często w domu gotowana. Zupa jest kremowa, lekko kwaśna, przełamana
słodyczą śmietanki i w smaku przypomina mi trochę gęsty barszcz biały szykowany na Wielkanoc. Jest wspaniała, lekka i pożywna. Doskonałe danie na obiad.Składniki:1 litr
wywaru z warzyw40 ml
wody2 małe
marchewki1
liść laurowy3
ziela angielskie1 duży
ziemniak1 pęczek szczawiu1 łyżka
mąki pszennej125 ml
śmietany kremówki4
jajkaPrzygotowanie:
Wywar wlać do garnka, wrzucić do niego obraną i pokrojoną na plasterki
marchew,
liść laurowy i ziarna
ziela angielskiego. Gotować przez 15 minut pod przykryciem.
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do zupy i gotować kolejne 15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Szczaw umyć i pokroić wraz z częścią łodyg. Wrzucić do zupy i gotować 10 minut.
Mąkę rozrobić z jedną łyżką
wody aż dokładnie się z nią połączy. Dolewać po jednej łyżce
wody i mieszać do połączenia. Mieszankę wlać do gotującej się zupy i szybko zamieszać. Poczekać aż zupa zgęstnieje i pogotować jeszcze minutę. Wyłączyć i odstawić na 10 minut.Do
śmietany wlać łyżkę zupy i zamieszać. Następnie
śmietanę wlać do zupy i wymieszać.
Jajka ugotować na twardo i i pokroić na ćwiartki. Dodać do talerza z zupą tuż przed podaniem.
Zupa z tego przepisu wyszła przepyszna. Przez ostatnie kilka dni nie gotuję nic innego. Jest szybka, pożywna i bardzo smaczna, idealna po całym dniu w pracy. :)