ßßß Cookit - przepis na Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

nazwa

Wykonanie

Jako dziecko uwielbiałam zupę szczawiową, choć nie była ona często w domu gotowana. Zupa jest kremowa, lekko kwaśna, przełamana słodyczą śmietanki i w smaku przypomina mi trochę gęsty barszcz biały szykowany na Wielkanoc. Jest wspaniała, lekka i pożywna. Doskonałe danie na obiad.
Składniki:
1 litr wywaru z warzyw
40 ml wody
2 małe marchewki
1 liść laurowy
3 ziela angielskie
1 duży ziemniak
1 pęczek szczawiu
1 łyżka mąki pszennej
125 ml śmietany kremówki
4 jajka
Przygotowanie:
Wywar wlać do garnka, wrzucić do niego obraną i pokrojoną na plasterki marchew, liść laurowy i ziarna ziela angielskiego. Gotować przez 15 minut pod przykryciem.
Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki. Wrzucić do zupy i gotować kolejne 15 minut aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Szczaw umyć i pokroić wraz z częścią łodyg. Wrzucić do zupy i gotować 10 minut.
Mąkę rozrobić z jedną łyżką wody aż dokładnie się z nią połączy. Dolewać po jednej łyżce wody i mieszać do połączenia. Mieszankę wlać do gotującej się zupy i szybko zamieszać. Poczekać aż zupa zgęstnieje i pogotować jeszcze minutę. Wyłączyć i odstawić na 10 minut.
Do śmietany wlać łyżkę zupy i zamieszać. Następnie śmietanę wlać do zupy i wymieszać.
Jajka ugotować na twardo i i pokroić na ćwiartki. Dodać do talerza z zupą tuż przed podaniem.
Zupa z tego przepisu wyszła przepyszna. Przez ostatnie kilka dni nie gotuję nic innego. Jest szybka, pożywna i bardzo smaczna, idealna po całym dniu w pracy. :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_77_zupa-szczawiowa.html