ßßß Cookit - przepis na Irlandzki gulasz jagnięcy

Irlandzki gulasz jagnięcy

nazwa

Wykonanie

Jedliście kiedyś jagnięcinę? Ja wczoraj miałam z nią styczność po raz pierwszy. To proste, ale czasochłonne danie wybrałam na zjazd rodzinny na weekend i okazało się strzałem w dziesiątkę. Mięso jest delikatne, z dodatkiem warzyw i pysznego gęstego sosu, powstałego z gotowania na małym ogniu. Z pewnością nie było to mój pierwszy raz z jagnięciną, a jeszcze wiele przepisów przede mną. :)
Składniki:
450 g jagnięciny na gulasz (udziec lub łopatka) pokrojonej w 2,5 cm* kostkę
2 szklanki i 50 ml wody (osobno)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
170 g ziemniaków, pokrojonych w 2,5 cm kostkę
1 szklanka marchewki, pokrojonej w 1,5 cm "plastry"
1 szklanka cebuli, pokrojonej w 1,5 cm "kliny" (u mnie szalotka, pokrojona na cztery kawałki)
1/4 łyżeczki tymianku
2 łyżki mąki
1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
* oryginalny przepis pochodził z anglojęzycznej książki, gdzie miary długości podawano w calach (około 2 , 5 cm), w rzeczywistości miara wynosiła 1 cal, podobnie było z funtami (0 , 45 kg) i uncjami (28 g)
Przygotowanie:
Na patelni podsmażyć jagnięcinę do momentu aż z wierzchu się podsmaży. Przełożyć mięso do rondla, dodać sól i pieprz. Całość zalać 2 szklankami wody. Poczekać aż całość zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 1 i 1/4 godziny.
Dodać marchew, cebulę i ziemniaki, zamieszać i gotować przez kolejne pół godziny aż warzywa zmiękną.
Do szklanki wsypać mąkę i zalać ją jedną łyżką wody. Wymieszać aż do wytworzenia się jednolitego ciasta. Kolejno dolewać po jednej łyżce i mieszać do idealnego połączenia się mąki z wodą. Powstały roztwór wlać do gulaszu i wymieszać do zgęstnienia sosu.
Podawać gorące, posypane pietruszką.
Ja do dania podałam puree z ziemniaków i zieloną fasolkę. Całość smakowała znakomicie. Mięso jagnięce ma pyszny, wyrazisty smak, coś pomiędzy wieprzowiną, a wołowiną. Znakomite!
Przepis pochodziz książki: "Weight Watchers: New International Cookbook".
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_72_irlandzki-gulasz-jagniecy.html