Wykonanie
Niedziela, Lipiec 20, 2014, 22:01
Cupcake dla fanów
czekolady i ciasta Brownie. Idealnie puszyste, delikatne i wilgotne ciasto pachnące
masłem i kakałem. Te niewielkie babeczki można podawać z dowolnymi dodatkami,
polewą czekoladową, glazurą czy
bitą śmietaną.Są wakacje, a do nas na dwa tygodnie przyjechała ciocia na urlop. I choć brownie jest wyjątkowo kaloryczne, to jak w takiej chwili odmówić sobie takich niewielkich, słodkich przyjemności. Wcześniej miałam okazję robić już ciasto brownie, a tym razem przyszła
pora na cupcake. Te zdecydowanie bardziej wolę od muffinek, ze względu na ich konsystencję i rozpływające się wnątrze. Babeczki wyszły wyśmiete, lekko wytrawne, intensywnie
czekoladowe, o doskonałej konsystencji. Szybko znikają jedna po drugiej!Przepis pochodzi z anglojęzycznej aplikacji na iPhone: "Cupcake" i jest on przepisem na babeczkę
czekoladową. :)Składniki:100 g
gorzkiej czekolady1 szklanka
wody125 g
masła1 i 1/4 szklanki
brązowego cukru3
jajka2 szklanki
mąki1/4 szklanki gorzkiego
kakaaPrzygotowanie:
Czekoladę wrzucić do metalowej miski, zalać
wodą i gotować w kąpieli
wodnej do dobrego połączenia składników (rozpuszczenia
czekolady). Miksturę odstawić do wystygnięcia.
Masło zmiksować z
cukrem na gładką i puszystą masę. Dodawać
jajka po jednej sztuce, po każdy miksując masę do połączenia składników.Wsypać
kakao, zmiksować, a następnie dodać
mąkę. Miksować do otrzymania jednolitej masy.Dodać roztopioną
czekoladę i zmiksować. Ciasto powinno być dość rzadkie.Przekładać masę do foremek, pozostawiając 2-3 milimetry miejsca od góry.Piec w 160 stopniach przez około 20 minut.
Babeczki wyszły przepyszne, w ciągu dwóch minut połowa zkniknęła, a część poszła jeszcze jak były gorące. Osobiście wolę
waniliowe, ale te były naprawdę znakomite. :)