ßßß Cookit - przepis na Brownie cupcake

Brownie cupcake

nazwa

Wykonanie

Niedziela, Lipiec 20, 2014, 22:01
Cupcake dla fanów czekolady i ciasta Brownie. Idealnie puszyste, delikatne i wilgotne ciasto pachnące masłem i kakałem. Te niewielkie babeczki można podawać z dowolnymi dodatkami, polewą czekoladową, glazurą czy bitą śmietaną.
Są wakacje, a do nas na dwa tygodnie przyjechała ciocia na urlop. I choć brownie jest wyjątkowo kaloryczne, to jak w takiej chwili odmówić sobie takich niewielkich, słodkich przyjemności. Wcześniej miałam okazję robić już ciasto brownie, a tym razem przyszła pora na cupcake. Te zdecydowanie bardziej wolę od muffinek, ze względu na ich konsystencję i rozpływające się wnątrze. Babeczki wyszły wyśmiete, lekko wytrawne, intensywnie czekoladowe, o doskonałej konsystencji. Szybko znikają jedna po drugiej!
Przepis pochodzi z anglojęzycznej aplikacji na iPhone: "Cupcake" i jest on przepisem na babeczkę czekoladową. :)
Składniki:
100 g gorzkiej czekolady
1 szklanka wody
125 g masła
1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
3 jajka
2 szklanki mąki
1/4 szklanki gorzkiego kakaa
Przygotowanie:
Czekoladę wrzucić do metalowej miski, zalać wodą i gotować w kąpieli wodnej do dobrego połączenia składników (rozpuszczenia czekolady). Miksturę odstawić do wystygnięcia.
Masło zmiksować z cukrem na gładką i puszystą masę. Dodawać jajka po jednej sztuce, po każdy miksując masę do połączenia składników.
Wsypać kakao, zmiksować, a następnie dodać mąkę. Miksować do otrzymania jednolitej masy.
Dodać roztopioną czekoladę i zmiksować. Ciasto powinno być dość rzadkie.
Przekładać masę do foremek, pozostawiając 2-3 milimetry miejsca od góry.
Piec w 160 stopniach przez około 20 minut.
Babeczki wyszły przepyszne, w ciągu dwóch minut połowa zkniknęła, a część poszła jeszcze jak były gorące. Osobiście wolę waniliowe, ale te były naprawdę znakomite. :)
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_56_brownie-cupcake.html