Wykonanie
Idziesz do kawiarni - masz ochotę na dobre ciasto, a tam kostka brownie o wymiarach 5x5 cm za kilkanaście złotych. Znacie to? Od razu się odechciewa, tym bardziej, że takie ciasto nie jest warte nawet połowy swojej ceny. A jeśli jesteś w towarzystwie dzieci, to zamawiając 3 kawałki i
kawę, płacisz fortunę. Fajnie jest posiedzieć w kawiarni, ale fajnie jest też zrobić sobie domowe brownie - z podpieczonymi, kwaskowymi
truskawkami, nieco mniej słodkie, na dobrej, gorzkiej
czekoladzie, w sam raz na letni piknik.Po spożyciu większej ilości, wskazany jest wysiłek fizyczny :) Odpowiednie treningi znajdziecie na portalu mamaisport.pl, a więc do dzieła!Składniki:100 g
gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości
kakao (min. 70%)100 g
masła70 g
brązowego cukru70 g
mąki3 łyżki ciemnego
kakao2
jajka1 łyżeczka esencji waniliowej150- 200 g
truskawekPrzygotowanie:1.
Mąkę przesiać z
kakao.2. Rozpuścić
masło i
czekoladę (podgrzewać na małym ogniu, uważać aby nie przypalić), dodać ekstrakt
waniliowy.3.
Jajka z
cukrem ubić na puszystą masę, dodać przestudzone
masło z
czekoladą, ubijać do połączenia składników.4. Do płynnej masy dodawać
mąkę, cały czas mieszając lub krótko miksując. Ciasto będzie dość gęste.5. Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem (keksówka lub mała tortownica)6.
Truskawki odszypułkować, przekroić na pół, poukładać na cieście. Piec ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto ma być lekko wilgotne, "zakalcowate".7. Po ostygnięciu, pokroić na równej wielkości kwadraty, zapakować, zrobić lemoniadę i iść na piknik :)