ßßß Cookit - przepis na Jagodowy curd

Jagodowy curd

nazwa

Wykonanie

W domu mam teraz lodówkę pełną owoców. Jagody, truskawki, czereśnie. Jest ich tyle, że trzeba szybko coś z nimi zrobić by nie uległy zepsuciu. Szukałam szybkiego i prostego sposobu na ich wykorzystanie. Na mojej ulubionej stronie ze słodkimi wypiekami natrafiłam na nowy przepis na lody owocowe bez maszyny. Ci co mnie znają, wiedzą, że lody uwielbiam i ciężko byłoby mi się na nie, nie skusić. Do ich przygotowania niezbędny był curd owocowy - u mnie akurat jagodowy! :)
Przepis na jagodowy curd jest oparty na przepisie na malinowy card ze strony mojewypieki.pl.
Składniki:
250 g jagód
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka
2 żółtka
70 g cukru
80 g masła
Przygotowanie:
Do niedużego garnuszka przesypać umyte i oczyszczone jagody, dosypać cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować, przez chwilę, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się pesteczek i otrzymać malinowe puree. Przestudzić.
Jagodowe puree przelać z powrotem do garnuszka. Dodać jajka, żółtka, sok z cytryny i roztrzepać, do połączenia. Dodać masło. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Zagotować do zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji.
Przelać do słoiczka. Przechowywanie do 2 tygodni w lodówce.
Jagodowy curd jest wspaniały. Jadłam jeszcze kiedy był ciepły. Kremowy i słodki, idealnie nadawał się do kaszy manny na kolację. Polecam także do naleśników, będzie idealny. Mój całą noc się mroził w oczekiwaniu na kremówkę by przygotować z niego domowe lody! To doskonały sposób na wykorzystanie mięknących owoców z którymi nie wiemy co zrobić. :D
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_42_jagodowy-curd.html