Wykonanie
W domu mam teraz lodówkę pełną
owoców.
Jagody,
truskawki,
czereśnie. Jest ich tyle, że trzeba szybko coś z nimi zrobić by nie uległy zepsuciu. Szukałam szybkiego i prostego sposobu na ich wykorzystanie. Na mojej ulubionej stronie ze słodkimi wypiekami natrafiłam na nowy przepis na
lody owocowe bez maszyny. Ci co mnie znają, wiedzą, że
lody uwielbiam i ciężko byłoby mi się na nie, nie skusić. Do ich przygotowania niezbędny był
curd owocowy - u mnie akurat
jagodowy! :)Przepis na
jagodowy curd jest oparty na przepisie na malinowy card ze strony mojewypieki.pl.Składniki:250 g
jagód2 łyżki
soku z cytryny2 duże
jajka2
żółtka70 g
cukru80 g
masłaPrzygotowanie:Do niedużego garnuszka przesypać umyte i oczyszczone
jagody, dosypać
cukier. Doprowadzić do wrzenia i gotować, przez chwilę, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się pesteczek i otrzymać
malinowe puree. Przestudzić.
Jagodowe puree przelać z powrotem do garnuszka. Dodać
jajka,
żółtka,
sok z cytryny i roztrzepać, do połączenia. Dodać
masło. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Zagotować do zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji.Przelać do słoiczka. Przechowywanie do 2 tygodni w lodówce.
Jagodowy curd jest wspaniały.
Jadłam jeszcze kiedy był ciepły. Kremowy i słodki, idealnie nadawał się do
kaszy manny na kolację. Polecam także do naleśników, będzie idealny. Mój całą noc się mroził w oczekiwaniu na kremówkę by przygotować z niego domowe
lody! To doskonały sposób na wykorzystanie mięknących
owoców z którymi nie wiemy co zrobić. :D