ßßß Cookit - przepis na Błyskawiczny makaron z ośmiornicą

Błyskawiczny makaron z ośmiornicą

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam ośmiornice! Owoce morza to jedne z moich ulubionych przysmaków, nie zawsze mam jednak czas na przygotowanie z nich porządnego dania i sprawienie ośmiornicy w domu. Tym razem z powodu nawału egzaminów na uczelni i masy pracy poza nią musiałam ugotować coś na szybko i padło na... chiński makaron. Nie obyło się bez mojego ulubionego dodatku, czyli wspomnianej wcześniej ośmiornicy i choć nie przepadam za produktami z puszek, te w połączeniu z resztą były znakomite! Danie spokojnie wystarczy na 4 osoby. :)
Składniki:
2 łyżki oleju sezamowego
2 ząbki czosnku
1 ugotowany liść kombu
1 puszka ośmiornicy w oleju
1 pomidor
1 łyżka sosu sojowego kikkoman
2 opakowania zupek vifon: "kurczak curry ostry" i "złoty kurczak"
pół pęczka kolendry
puszka tuńczyka
łyżeczka czarnego sezamu
Przygotowanie:
Zupki wsypać do garnka wraz z zawartością si zalać dwoma szklankami wrzątku. Mieszać aż cały makaron zmięknie i zacznie pływać w "wywarze" w formie nitek. Odcedzić, zachowując jedną szklankę "wywaru" z zupek.
Wok rozgrzać i wlać do niego olej sezamowy. Wrzucić posiekany czosnek. Smażyć przez minutę. Dorzucić ośmiorniczki i pokrojony w paski o długości około 4 cm glon kombu. Smażyć około 2 minut. Wrzucić pokrojonego w kostkę pomidora. Smażyć kolejne 2 minuty.
Całość zalać szklanką "wywaru". Dodać sos sojowy. Mieszać do momentu aż sos wyraźnie zgęstnieje (około 3-4 minuty).
Dorzucić makaron, czarny sezam i posiekaną kolendrę. Dobrze wymieszać. Smażyć minutę. Dorzucić tuńczyka i delikatnie zamieszać.
Podawać posypane czarnym sezamem i świeżą kolendrą.
Gotowe!
Danie jest naprawdę błyskawiczne, a to dlatego, że większość produktów jest od razu gotowa do spożycia - wystarczy je tylko odpowiednio połączyć. Całość idealnie się ze sobą komponuje. Słony, charakterystyczny w smaku sos sojowy, ostra, lekko cytrynowa kolendra, a do tego ośmiorniczka w czosnkowo-sezamowej nucie - dla mnie idealne! Pochłonęłam od razu dwa talerzyki, a nawet mama, która za owocami morza nie przepada, z chęcią to zjadła. A jeśli chcecie by danie było jeszcze smaczniejsze, zamiast puszki z tuńczykiem, dajcie na początek dwie puszki ośmiornicy!
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_32_blyskawiczny-makaron-z-osmiornica.html