Wykonanie
Uwielbiam
ośmiornice!
Owoce morza to jedne z moich ulubionych przysmaków, nie zawsze mam jednak czas na przygotowanie z nich porządnego dania i sprawienie
ośmiornicy w domu. Tym razem z powodu nawału egzaminów na uczelni i masy pracy poza nią musiałam ugotować coś na szybko i padło na...
chiński makaron. Nie obyło się bez mojego ulubionego dodatku, czyli wspomnianej wcześniej
ośmiornicy i choć nie przepadam za produktami z puszek, te w połączeniu z resztą były znakomite! Danie spokojnie wystarczy na 4 osoby. :)Składniki:2 łyżki
oleju sezamowego2 ząbki
czosnku1 ugotowany liść kombu1 puszka
ośmiornicy w
oleju1
pomidor1 łyżka
sosu sojowego kikkoman2 opakowania zupek vifon: "
kurczak curry ostry" i "złoty
kurczak"pół pęczka
kolendrypuszka
tuńczykałyżeczka czarnego
sezamuPrzygotowanie:Zupki wsypać do garnka wraz z zawartością si zalać dwoma szklankami wrzątku. Mieszać aż cały
makaron zmięknie i zacznie pływać w "wywarze" w formie nitek. Odcedzić, zachowując jedną szklankę "
wywaru" z zupek.Wok rozgrzać i wlać do niego
olej sezamowy. Wrzucić posiekany
czosnek. Smażyć przez minutę. Dorzucić
ośmiorniczki i pokrojony w paski o długości około 4 cm
glon kombu. Smażyć około 2 minut. Wrzucić pokrojonego w kostkę
pomidora. Smażyć kolejne 2 minuty.Całość zalać szklanką "
wywaru". Dodać
sos sojowy. Mieszać do momentu aż sos wyraźnie zgęstnieje (około 3-4 minuty).Dorzucić
makaron, czarny
sezam i posiekaną
kolendrę. Dobrze wymieszać. Smażyć minutę. Dorzucić
tuńczyka i delikatnie zamieszać.Podawać posypane czarnym
sezamem i świeżą
kolendrą.Gotowe!
Danie jest naprawdę błyskawiczne, a to dlatego, że większość produktów jest od razu gotowa do spożycia - wystarczy je tylko odpowiednio połączyć. Całość idealnie się ze sobą komponuje. Słony, charakterystyczny w smaku
sos sojowy, ostra, lekko cytrynowa
kolendra, a do tego ośmiorniczka w
czosnkowo-sezamowej nucie - dla mnie idealne! Pochłonęłam od razu dwa talerzyki, a nawet mama, która za
owocami morza nie przepada, z chęcią to zjadła. A jeśli chcecie by danie było jeszcze smaczniejsze, zamiast puszki z
tuńczykiem,
dajcie na początek dwie puszki
ośmiornicy!