ßßß Cookit - przepis na Crème brûlée

Crème brûlée

nazwa

Wykonanie

Zacznę od tego, że uwielbiam Crème brûlée! Ma w sobie wszystko co kocham w deserach, wanilię, kremówkę i karmel. Przetestowałam już wiele przepisów z różną ilością śmietanki, w efekcie czego powstał w mojej kuchni ten, który moim zdaniem jest najsmaczniejszy. Nie za ciężki, niezbyt zbity i bardzo delikatny. Idealny na deser po obiedzie. Najsmaczniejszy zimny, z gorącą skorupką na wierzchu... :)
(9 ramekinów)
Składniki:
440 ml kremówki 36%
4 duże żółtka
4 łyżki cukru
1 laska wanilii
9 łyżek brązowego cukru
Przygotowanie:
Kremówkę wlać do rondelka. Laskę wanilii przekroić na pół, wyłuskać ziarenka i wraz z nimi dodać do kremówki. Dosypać biały cukier. Zagotować.
Kremówkę przecedzić przez sito. Żółtka ubijać przez chwilę w szklance widelcem. Do żółtek wlewać po łyżce kremówki stale mieszając (około kilku łyżek). Na końcu masę żółtkową przelać do kremówki i intensywnie zamieszać.
Przelać masę do ramekinów. Ramekiny zapiekać w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 45-50 minut (po dotknięciu wierzchu, powinien być on sprężysty, ale nie płynny).
Schłodzić w temperaturze pokojowej i wstawić na noc/kilka godzin do lodówki.
Przed podaniem każdy Crème posypać łyżką brązowego cukru i opalić go palnikiem aż stanie się płynny i bursztynowy. Podawać od razu.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_152_cr-me-br-l-e.html