Wykonanie
Z powodu ostatnich upalnych tygodni, zaczęłam przygotowywać orzeźwiające lemoniady, zamiast ciężkich deserów dla moich gości. Są idealne, szczególnie na lato, orzeźwiające i zimne. Wykorzystuje różne kombinacje i
owoce sezonowe. Najlepiej jednak smakują te lekko kwaskowate jak
porzeczki czy
agrest! Dobrze dodać do takiej lemoniady
ogórka lub starty
imbir czy świeżą
miętę. Dobór jest dowolny i zawsze wyjdzie pysznie! U mnie tym razem lemoniada agrestowa i to chyba moje ulubione połączenie! Jest tak dobra, że zniknie, zanim
lód zdąży się rozpuścić, nawet przy takich upalnych dniach jak dzisiaj. ;)Składniki:2,5 szklanki małego, dojrzałego
agrestu2
cytryny1
limonka1/2 szklanki
cukru1/2 szklanki
wody3 szklanki kostek
loduokoło 1 litra
wody gazowanejPrzygotowanie:
Wodę gazowaną wstawić do lodówki w celu schłodzenia.
Cukier wsypać do małego rondelka, zalać pół szklanki
wody i podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia na palniku. Ostudzić i wstawić do lodówki na około dwie godziny.
Agrest zmiksować blenderem i przetrzeć przez sito żeby pozbyć się skórek i pestek.Sok z 1,5
cytryny i połówki
limonki wycisnąć. Pozostałą połówkę
cytryny i
limonki pokroić na plasterki.Przecier z
agrestu,
syrop cukrowy i
sok z cytryny i
limonki połączyć w jednym pojemniku.Do dużego dzbanka (około 1,5 litra) wsypać kostki
lodu. Dorzucić plasterki
cytryny i
limonki. Wlać sok z
agrestu z
syropem i
sokiem z
cytrusów. Zalać schłodzoną
wodą gazowaną. Wymieszać.