ßßß
Letnie orzeźwienie w postaci dzbanka najlepszej agrestowej lemoniady z dodatkiem cytryny i mięty. Słodko - kwaśna, najlepiej gasząca pragnienie podczas upałów. Najlepiej przygotować ją na wieczór przed zapowiadanymi upałami. I nie zapomnijcie o sporym zapasie kostek lodu ;-).Składniki:500 g agrestu1 litr wody3/4 szklanki cukruświeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny2 nieduże gałązki miętyW garnku umieścić agrest, wodę, cukier, gałązki mięty. Doprowadzić do wrzenia i pogotować przez 2 minuty. Wystudzić.Po wystudzeniu przetrzeć przez sitko, dodać sok z cytryny i wymieszać. Przelać do dzbanka i schłodzić przez minimum 3 godziny a najlepiej przez noc. Po tym czasie skosztować i w razie potrzeby dolać odrobinę wody i rozcieńczyć.Podawać z dużą ilością lodu i z plasterkami cytryny.Smacznego :-).