Wykonanie
Letnie orzeźwienie w postaci dzbanka najlepszej agrestowej lemoniady z dodatkiem
cytryny i
mięty. Słodko - kwaśna, najlepiej gasząca pragnienie podczas upałów. Najlepiej przygotować ją na wieczór przed zapowiadanymi upałami. I nie zapomnijcie o sporym zapasie kostek
lodu ;-).Składniki:500 g
agrestu1 litr
wody3/4 szklanki
cukruświeżo wyciśnięty sok z 1
cytryny2 nieduże gałązki
miętyW garnku umieścić
agrest,
wodę,
cukier, gałązki
mięty. Doprowadzić do wrzenia i pogotować przez 2 minuty. Wystudzić.Po wystudzeniu przetrzeć przez sitko, dodać
sok z cytryny i wymieszać. Przelać do dzbanka i schłodzić przez minimum 3 godziny a najlepiej przez noc. Po tym czasie skosztować i w razie potrzeby dolać odrobinę
wody i rozcieńczyć.Podawać z dużą ilością
lodu i z plasterkami
cytryny.Smacznego :-).