Wykonanie
Piątek, Luty 27, 2015, 17:53
Jedwabisty, kremowy i praktycznie pozbawiony
mąki sernik. Jego nazwa bierze się od kremu, którym jest z wierzchu pokryty. Chrupiąca, a jednocześnie słodka skorupka, to wersja jednego z najpopularniejszych deserów francuskich, które swój wyjątkowy smak i konsystencję zawdzięczają skarmelizowanemu cukrowi.Uwielbiam crème brûlèe! To mój idealny deser! Jakiś czas temu obiecałam znajomej osobie ten pyszny sernik, zrobiony na specjalne życzenie w zamian za przysługę. Wtedy obeszło się bez palnika i efekt nie był tak dobry jak oczekiwałam, więc postawiłam podejść do sprawy jeszcze raz i przygotować go na nowo. Tym razem już zaopatrzona w palnik! Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sernik jest wyborny, kremowy, jedwabisty i praktycznie rozpływa się w ustach. Warstwa francuskiego kremu jajecznego z chrupiącą karmelową skórką, tylko wieńczą dzieło. To był doskonały wybór! :DOryginalny przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com, został jednak lekko przeze mnie zmodyfikowany i taki też podaję poniżej. :)Wpis z dedykacją dla osoby, która użyczyła mi palnika!(foremka śr. 23 cm)Składniki:Sernik:750 g zmielonego
twarogu do serników250 g
serka mascarpone530 g skondensowanego
mleka słodzonego (1 puszka)1/4 szklanki
cukru4
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 łyżka
mąki pszennej1,5 łyżki
mąki ziemniaczanej300 ml kremówki 40%5
żółtek3 łyżki
cukru do wypieków1
laska wanilii3 łyżki
brązowego cukruPrzygotowanie:Składniki na ciasto wymieszać w misce. Następnie krótko zmiksować, tylko do połączenia się wszystkich produktów.Tortownicę obłożyć z dołu papierem, uszczelnić dokoła folią aluminiową. Wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 1h - środek musi być sprężysty.Kremówkę zagotować z ziarnami i
laską wanilii (ziarenka wyciągnąć i gotować osobno). Lekko wystudzić.
Żółtka utrzeć z
cukrem aż staną się prawie białe i puszyste. Powoli wlewać kremówkę (usunąć wcześniej pustą
laskę wanilii). Zmiksować do połączenia.Kiedy ciasto będzie gotowe, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120 stopni, a następnie na wierzch wylać masę jajeczną. Wstawić na kolejną godzinę do piekarnika.Ostudzić całość, a
potem wstawić do lodówki na 12 godzin.Przełożyć ciasto na paterę, posypać
brązowym cukrem, który następnie skarmelizować palnikiem.