ßßß Cookit - przepis na Sernik crème brûlèe

Sernik crème brûlèe

nazwa

Wykonanie

Piątek, Luty 27, 2015, 17:53
Jedwabisty, kremowy i praktycznie pozbawiony mąki sernik. Jego nazwa bierze się od kremu, którym jest z wierzchu pokryty. Chrupiąca, a jednocześnie słodka skorupka, to wersja jednego z najpopularniejszych deserów francuskich, które swój wyjątkowy smak i konsystencję zawdzięczają skarmelizowanemu cukrowi.
Uwielbiam crème brûlèe! To mój idealny deser! Jakiś czas temu obiecałam znajomej osobie ten pyszny sernik, zrobiony na specjalne życzenie w zamian za przysługę. Wtedy obeszło się bez palnika i efekt nie był tak dobry jak oczekiwałam, więc postawiłam podejść do sprawy jeszcze raz i przygotować go na nowo. Tym razem już zaopatrzona w palnik! Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sernik jest wyborny, kremowy, jedwabisty i praktycznie rozpływa się w ustach. Warstwa francuskiego kremu jajecznego z chrupiącą karmelową skórką, tylko wieńczą dzieło. To był doskonały wybór! :D
Oryginalny przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com, został jednak lekko przeze mnie zmodyfikowany i taki też podaję poniżej. :)
Wpis z dedykacją dla osoby, która użyczyła mi palnika!
(foremka śr. 23 cm)
Składniki:
Sernik:
750 g zmielonego twarogu do serników
250 g serka mascarpone
530 g skondensowanego mleka słodzonego (1 puszka)
1/4 szklanki cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
300 ml kremówki 40%
5 żółtek
3 łyżki cukru do wypieków
1 laska wanilii
3 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Składniki na ciasto wymieszać w misce. Następnie krótko zmiksować, tylko do połączenia się wszystkich produktów.
Tortownicę obłożyć z dołu papierem, uszczelnić dokoła folią aluminiową. Wlać ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na około 1h - środek musi być sprężysty.
Kremówkę zagotować z ziarnami i laską wanilii (ziarenka wyciągnąć i gotować osobno). Lekko wystudzić.
Żółtka utrzeć z cukrem aż staną się prawie białe i puszyste. Powoli wlewać kremówkę (usunąć wcześniej pustą laskę wanilii). Zmiksować do połączenia.
Kiedy ciasto będzie gotowe, zmniejszyć temperaturę piekarnika do 120 stopni, a następnie na wierzch wylać masę jajeczną. Wstawić na kolejną godzinę do piekarnika.
Ostudzić całość, a potem wstawić do lodówki na 12 godzin.
Przełożyć ciasto na paterę, posypać brązowym cukrem, który następnie skarmelizować palnikiem.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_131_sernik-cr-me-br-l-e.html