Wykonanie
Uwielbiam
pomidorową i bardzo lubię kremy. U mnie w domu na ogół zupę tą gotowało się na rosole z dnia poprzedniego, dodając koncentrat. To najprostszy sposób. Ostatnio jednak nabrałam ochoty na krem z świeżych
pomidorów. O tej
porze roku ciężko o soczyste, czerwone
pomidory prosto z krzaka, dlatego nie przejmujmy się, że gdy zupa nabierze jasnego koloru nawet przy prawie kilogramie warzyw. Smak wciąż pozostaje wspaniały! :DSkładniki:1,5 litra
wodyćwierć
selera, obranego i pokrojonego w kostkę1 duża
marchew, obrana i pokrojona w kostkę1/2
pietruszki, obranej i pokrojonej w kostkę750 g
pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki, pokrojonych1/4 szklanki
śmietany2 łyżki
mąkisólcukierpęczek świeżego
koperku500 g
makarony gwiazdkiPrzygotowanie:Do
wody wrzucić
seler,
marchew i
pietruszkę. Lekko posolić. Zagotować, a następnie gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną.Dodać
pomidory i gotować kolejne 30 minut. Doprawić szczyptą
cukru. Odstawić aż lekko przestygnie. Zmiksować blenderem, a następnie całość przetrzeć przez sitko by pozbyć się pestek.Zupę ponownie postawić na palniku. Gotować aż zacznie wrzeć.
Śmietanę wymieszać z
mąką. Do
śmietany wlać łyżkę zupę, wymieszać, by
śmietana się nie zważyła, a następnie wlać całość do garnka z zupą i dobrze zamieszać. Gotować jeszcze chwilę, ewentualnie doprawić
solą.
Makaron ugotować w osolonej wodzie.
Koperek posiekać. Zupę podawać gorącą z
makaronem i
koperkiem.