Wykonanie
Z przyzwyczajenia,
kurczaka kojarzę zawsze z czymś nudnym. Dlatego też za każdym razem kiedy mam okazję wykorzystać nowy przepis na jego przygotowanie, chętnie po niego sięgam, szczególnie jeśli spotykam w nim zupełnie inne smaki niż te dostępne na co-dzień. Tym razem sięgnęłam do starej, anglojęzycznej książki kulinarnej, która zawiera ciekawe potrawy z każdego zakątku świata. I chyba dokonałam jeden z lepszych wyborów bo
kurczak wyszedł wyśmienity! :DPrzepis pochodzi z książki "New International Cookbook".Składniki:1 duży
kurczak, podzielony na części2 łyżki
oleju roślinnego2 szklanki pokrojonej na "piórka"
cebuli1 szklanka soku z
pomarańczy (niesłodzonego)2 łyżki
miodu1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
papryki1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
imbiru w proszku8 dużych czarnych
oliwek, pokrojonych na połówki2 łyżki
wody2 łyżeczki
skrobi2 małe
pomarańcze, obrane i podzielone na sekcjePrzygotowanie:Kawałki
kurczaka podsmażyć na
oleju ze wszystkich stron aż będzie przyrumieniony.W garnku wymieszać
miód,
sok pomarańczowy,
sól i
przyprawy. Lekko podgrzewać aż składniki się połączą.
Cebulę przełożyć do brytfanki tak by pokrywała jej całe dno. Ułożyć na jej wierzchu
kurczaka i zalać sosem z soku. Posypać
oliwkami. Przykryć folią lub pokrywką. Wstawić do piekarnika na 180 stopni na 45 minut (przy termoobiegu).
Kurczaka przełożyć na osoby półmisek lub talerz. Zlać sos z
cebulą do garnuszka. Podgrzewać na ogniu. Jak będzie wrzeć wlać wymieszaną z
wodą skrobię i zamieszać aż sos zgęstnieje. Polewać
kurczaka. Przybrać cząstkami
pomarańczy.