ßßß Cookit - przepis na Aromatyczny, słodki kurczak po izraelsku

Aromatyczny, słodki kurczak po izraelsku

nazwa

Wykonanie

Z przyzwyczajenia, kurczaka kojarzę zawsze z czymś nudnym. Dlatego też za każdym razem kiedy mam okazję wykorzystać nowy przepis na jego przygotowanie, chętnie po niego sięgam, szczególnie jeśli spotykam w nim zupełnie inne smaki niż te dostępne na co-dzień. Tym razem sięgnęłam do starej, anglojęzycznej książki kulinarnej, która zawiera ciekawe potrawy z każdego zakątku świata. I chyba dokonałam jeden z lepszych wyborów bo kurczak wyszedł wyśmienity! :D
Przepis pochodzi z książki "New International Cookbook".
Składniki:
1 duży kurczak, podzielony na części
2 łyżki oleju roślinnego
2 szklanki pokrojonej na "piórka" cebuli
1 szklanka soku z pomarańczy (niesłodzonego)
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka papryki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
8 dużych czarnych oliwek, pokrojonych na połówki
2 łyżki wody
2 łyżeczki skrobi
2 małe pomarańcze, obrane i podzielone na sekcje
Przygotowanie:
Kawałki kurczaka podsmażyć na oleju ze wszystkich stron aż będzie przyrumieniony.
W garnku wymieszać miód, sok pomarańczowy, sól i przyprawy. Lekko podgrzewać aż składniki się połączą.
Cebulę przełożyć do brytfanki tak by pokrywała jej całe dno. Ułożyć na jej wierzchu kurczaka i zalać sosem z soku. Posypać oliwkami. Przykryć folią lub pokrywką. Wstawić do piekarnika na 180 stopni na 45 minut (przy termoobiegu).
Kurczaka przełożyć na osoby półmisek lub talerz. Zlać sos z cebulą do garnuszka. Podgrzewać na ogniu. Jak będzie wrzeć wlać wymieszaną z wodą skrobię i zamieszać aż sos zgęstnieje. Polewać kurczaka. Przybrać cząstkami pomarańczy.
Źródło:http://jedzeniezpasja.com/1_5_119_aromatyczny-slodki-kurczak-po-izraelsku.html