Składniki:3/4 szklanki startej dyni10 łyżek zmiksowanych płatków jaglanych2 łyżki mąki żytniej1/3 łyżeczki proszku do pieczenia1/3 łyżeczki cynamonu1/3 łyżeczki gałki muszkatołowejskórka starta z 1/4 cytrynysok wyciśnięty z 1/3 cytryny2 łyżki miodu2 łyżki olejukokosowego1 duże jajko (lub dwa małe)szczypta soli morskiejPolewa kakaowa:1 łyżka kakao naturalnego1 łyżka miodu1 łyżka olejukokosowego1 łyżka wody (opcjonalnie, gdyby polewa była zbyt gęsta)Przygotowanie babeczek:Surową dynię ścieram na tarce o średniej grubości oczkach i przekładam do miski.W blenderze miksuję płatki jaglane, do momentu aż zrobi się z nich mąka. Następnie przesypuję ją do dyni i dodaję pozostałe suche składniki: mąkę żytnią, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, skórkę z cytryny i sól. Mieszam wszystko.W rondelku podgrzewam olej kokosowey i miód do momentu aż będą mieć płynną konsystencję. Przelewam do miski z pozostałymi składnikami. Wbijam jajko, wyciskam sok z cytryny i łączę składniki.Przekładam ciasto do papilotek i wkładam babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piekę przez ok 25 minut.Przygotowanie polewy kakaowej:Ponownie podgrzewam w rondelku miód i olejkokosowy. Kiedy zrobią się płynne dodaję do nich kakao naturalne i mieszam do połączenia składników.Polewę nakładam na babeczki, gdy zacznie się robić gęsta.Sprawdź moje inne przepisy z dyniąPodobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi