ßßß Cookit - przepis na Muffinki jaglano-dyniowe

Muffinki jaglano-dyniowe

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3/4 szklanki startej dyni
10 łyżek zmiksowanych płatków jaglanych
2 łyżki mąki żytniej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka starta z 1/4 cytryny
sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
1 duże jajko (lub dwa małe)
szczypta soli morskiej
Polewa kakaowa:
1 łyżka kakao naturalnego
1 łyżka miodu
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka wody (opcjonalnie, gdyby polewa była zbyt gęsta)
Przygotowanie babeczek:
Surową dynię ścieram na tarce o średniej grubości oczkach i przekładam do miski.
W blenderze miksuję płatki jaglane, do momentu aż zrobi się z nich mąka. Następnie przesypuję ją do dyni i dodaję pozostałe suche składniki: mąkę żytnią, proszek do pieczenia, cynamon, gałkę muszkatołową, skórkę z cytryny i sól. Mieszam wszystko.
W rondelku podgrzewam olej kokosowey i miód do momentu aż będą mieć płynną konsystencję. Przelewam do miski z pozostałymi składnikami. Wbijam jajko, wyciskam sok z cytryny i łączę składniki.
Przekładam ciasto do papilotek i wkładam babeczki do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Piekę przez ok 25 minut.
Przygotowanie polewy kakaowej:
Ponownie podgrzewam w rondelku miód i olej kokosowy. Kiedy zrobią się płynne dodaję do nich kakao naturalne i mieszam do połączenia składników.
Polewę nakładam na babeczki, gdy zacznie się robić gęsta.
Sprawdź moje inne przepisy z dynią
Podobał Ci się ten przepis? Skomentuj lub podziel się nim z innymi
Źródło:http://emaliowanyczajnik.pl/2015/10/muffinki-jaglano-dyniowe