ßßß Cookit - przepis na Poznaj szokującą prawdę!

Poznaj szokującą prawdę!

nazwa

Wykonanie

And the winner is ... Grace - kurczak w czerwonej marynacie. A ściślej w worku z cyklu "pomysł na".
Tak... przyznaję się. Przyrządziłem dziś coś... z torebki. Pomysł na soczystego kurczaka słodko-kwaśnego. Napisali, że nie ma konserwantów, glutaminianu sodu ani barwników. Z początku miałem opory przed wkładaniem folii do piekarnika. Sądziłem, że to wszystko się tam stopi i powstanie czarna masa, z której będą wystawać udka.
Lista zakupów:
8 giczek od kurczaka
Pomysł na soczystego kurczaka słodko-kwaśnego
Ryż, frytki, kuskus
Firma Winiary nic mi nie zapłaciła (Poza tymi 12 groszami, które zarobiłem gdy ktoś kliknął w reklamę). Sam z siebie wpadłem na pomysł, że może warto pokazać coś, co może wykonać naprawdę zdesperowany facet, który nie ma czasu albo kompletnie nie umie gotować. Czasy są jakie są. Ciągły pośpiech, brak snu, brak czasu na gotowanie... oto więc szybki i prosty sposób, by napchać się mięsem.
Mam zasadniczo jeden tip, którego nie znajdziecie na opakowaniu. Punkt 1 i 2 należy wykonać wcześniej. Tzn. wrzucamy podudzia kurczaka do worka, wsypujemy i rozprowadzamy przyprawę i zamykamy. Jak widzieliście na filmiku reklamowym, ma to przypominać trochę ofiarę mafijnych porachunków :) Wrzucamy to wszystko do lodówki na kilka godzin i tam już powinna zadziałać magia.
Dlaczego tak? Ano dlatego, że jeżeli mięso nie jest zmielone, to w 99 przypadków na 100 warto je właśnie pokisić w przyprawach i różnego rodzaju zalewach. Przechodzi smakiem i w ogóle. Mięso czerwone w zalewie zatyka pory dzięki czemu podczas obróbki termicznej nie puszcza soków, co gwarantuje nam smak i soczystość zarazem. Worek po jakimś czasie wrzucamy w żaroodpornym naczyniu do rozgrzanego piekarnika i przetrzymujemy go tam ok. 60 minut (ja bym powiedział, że godzinę, ale cytuję z instrukcji).
Całość pasuje na przykład do ryżu. Ale frytki też ujdą. Na naprawdę szybki i pożywny obiad dobry jest też kuskus. Brzmi ąchło, ale to najłatwiejszy wypełniacz. Zalewa się go wrzątkiem, czeka chwilkę i gotowe. Jedzą to mieszkańcy afryki północnej i patrzcie jacy butni!
Źródło:http://facetwquchni.blogspot.com/2011/04/poznaj-szokujaca-prawde.html