ßßß
Odkrywając smaki świata, w tej odsłonie prezentuję kuchnię indyjską. Zupę ze zdrowej, smacznej i czerwonej soczewicy.Tego rodzaju soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać, jest wyjątkowo miękka i świetnie się nadaje np. na zupę - krem.Ta zupa bardzo mi zasmakowała i z całą pewnością częściej będzie gościć na moim stole.Poza tym soczewica należąca do grupy strączkowych jest źródłem błonnika, białka , potasu, witaminy B1 i kwasu foliowego, a zatem przyszłe mamy zajadajcie soczewicę!:)Na 5 porcji potrzebujemy:1 szklanka czerwonej soczewicy5 szklanek wody2 kostki rosołowe1 cebula1 marchewka3-4 ząbki czosnku1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki słodkiej papryki1/2 łyżeczki kminu rzymskiego1/2 łyżeczki kolendry4 ziarna ang. ziela3 cm startego, świeżego imbiru1 papryczka piri piri / chilli5 łyżek mleka kokosowegonać kolendry do posypaniaśmietankaPrzygotowanie:Soczewicę ugotować ze wszystkimi w.w. składnikami. Ja starłam marchew, aby szybciej się ugotowała. Zupkę można podawać w formie kremu (uprzednio schłodzić i zmiksować) lub w takiej jaka będzie po ugotowaniu, co zresztą i tak, niewiele odbiega od gładkiej-kremowej konsystencji. Poniżej nie zmiksowana zupka z odrobinką śmietany dodanej na talerzu.


SMACZNEGO!Tags: zupa z czerwonej soczewicy,zupa,kuchnia indyjska,czerwona soczewica,krewetka,zupa z czerwonej soczewicy krewetka,indyjska zupa z czerwonej soczewicy« poprz.Dodaj komentarz