Wykonanie
Odkrywając smaki świata, w tej odsłonie prezentuję kuchnię indyjską. Zupę ze zdrowej, smacznej i
czerwonej soczewicy.Tego rodzaju
soczewicy nie trzeba wcześniej namaczać, jest wyjątkowo miękka i świetnie się nadaje np. na zupę - krem.Ta zupa bardzo mi zasmakowała i z całą pewnością częściej będzie gościć na moim
stole.Poza tym
soczewica należąca do grupy strączkowych jest źródłem błonnika,
białka , potasu, witaminy B1 i kwasu foliowego, a zatem przyszłe mamy zajadajcie
soczewicę!:)Na 5 porcji potrzebujemy:1 szklanka
czerwonej soczewicy5 szklanek
wody2
kostki rosołowe1
cebula1
marchewka3-4 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki
kolendry4 ziarna ang. ziela3 cm startego, świeżego
imbiru1 papryczka
piri piri /
chilli5 łyżek
mleka kokosowegonać
kolendry do posypania
śmietankaPrzygotowanie:
Soczewicę ugotować ze wszystkimi w.w. składnikami. Ja starłam
marchew, aby szybciej się ugotowała. Zupkę można podawać w formie kremu (uprzednio schłodzić i zmiksować) lub w takiej jaka będzie po ugotowaniu, co zresztą i tak, niewiele odbiega od gładkiej-kremowej konsystencji. Poniżej nie zmiksowana zupka z odrobinką
śmietany dodanej na talerzu.
SMACZNEGO!Tags: zupa z
czerwonej soczewicy,zupa,kuchnia indyjska,
czerwona soczewica,
krewetka,zupa z
czerwonej soczewicy krewetka,indyjska zupa z
czerwonej soczewicy« poprz.Dodaj komentarz