ßßß

Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek. W zeszłym roku dodawałam przepis na pączki bez smażenia więc w tym roku postanowiłam zaszaleć z kaloriami. A co tam!
Składniki:800g mąki4 żółtka80g cukru3 łyżeczki cukru wanilinowego1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (ja użyłam takiego syropu smakowego MONIN)200ml słodkiej śmietanki 12%200ml mlekaszczypta soli60g roztopionego masła9g suchych drożdży2 łyżki spirytusuolej do głębokiego smażenia (można również smażyć na smalcu)cukier puder do posypaniaCiepłe mleko, drożdże, cukier i odrobinę mąki mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi objętość. Do reszty mąki dodajemy cukier wanilinowy, ekstrakt waniliowy, jajka roztrzepane ze śmietaną, szczyptę soli, masło i spirytus. Dodajemy wyrośnięty zaczyn i zagniatamy gładkie ciasto. Nie powinno się ono kleić do rąk. W razie potrzeby dosypujemy trochę mąki (uważamy, żeby nie przesadzić bo pączki będą zbyt twarde). Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą część wałkujemy na około 0,5-1cm grubości. Przy pomocy większej szklanki wycinamy duże kółka a w środku przy pomocy kieliszka – mniejsze. Tak przygotowane pączki układamy na blacie w kilku cm odstępach i przykrywamy ściereczką. Czekamy około 45 minut aż podrosną. Rozgrzewamy olej do około 170st i po kolei smażymy każdy pączek z obu stron.Gotowe pączki studzimy i posypujemy cukrem pudrem.