ßßß
Przepis Misi, który znalazłam na blogu Food Haven, to rzeczywiście śniadaniowe odkrycie. Placuszki są absolutnie wyśmienite, mięciutkie, lekko wilgotne i baaaardzo smaczne :)Autorka podawała je z jagodami, ja proponuję sos truskawkowy, ale tak naprawdę, to możliwości jest wiele. Na pewno będą pyszne zarówno ze świeżymi owocami polanymi jogurtem, jak i z duszonymi jabłkami… Zachęcam do eksperymentów :)Uwaga:)Podana ilość starcza na śniadanie dla przynajmniej 4 osób. Jeśli nie potrzebujemy aż tak dużo placuszków można od razu zrobić ciasto z połowy porcji. Można także (tak radzi autorka) usmażyć placuszki z połowy porcji, a resztę ciasta przechować w lodówce na kolejny dzień i wtedy dopiero usmażyć.Składniki:1/2 szklanki płatków owsianych górskich (zwyczajnych, nie błyskawicznych)1/2 szklanki mleka 2%1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej1/2 szklanki mąki zwykłej pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1 łyżka fruktozy lub syropu z agawy1/4 łyżeczki soli2 duże jajka1 1/2 szklanki maślanki (można zastąpić jogurtem naturalnym)1 łyżeczka ekstraktu z wanilii3 łyżki olejuSos truskawkowy:1 szklanka truskawek1 łyżka syropu z agawy lub fruktozymięta i świeże owoce do przybraniaWykonanie:W misce wymieszać mleko z płatkami owsianymi. Odstawić.Składniki suche: wymieszać razem mąki, proszek do pieczenia, sodę, fruktozę i sól.W drugiej misce ubić jajka, potem dodać maślankę. Ciągle ubijając dodać ekstrakt waniliowy i olej.Dodać składniki suche do jajek z maślanką i olejem i szybko ale delikatnie zamieszać. Nie mieszać zbyt długo, parę grudek mąki jest ok.Dodać mleko z płatkami owsianymi. Odstawić na godzinę (lub przynajmniej na 15 minut:) albo wstawić do lodówki na noc.Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Łyżką nabierać porcje ciasta i smażyć na średnim/wolnym ogniu aż zaczną pojawiać się bąbelki. Przewrócić placuszki na drugą stronę i smażyć jeszcze 30 sekund albo aż placuszki będą złote.Podawać z sosem ze zmiksowanych truskawek i świeżymi owocami sezonowymi.Smacznego:)
Polecam także muffiny z jagodami