Mazurek czekoladowy z polewą bez mąki

nazwa

Wykonanie

13 Flares Twitter 0 Facebook 13 13 13 13 Flares ×
Oczywiście Wielkanoc nie może obyć się bez wspaniałych świątecznych i pięknych wypieków! Dziś zaczynamy przed świąteczne szaleństwo. Oto pierwszy w tym roku świątezny przepis, a będzie ich jeszcze całkiem sporo, na pyszny czekoladowy mazurek bez mąki! Oczywiście jeśli nie macie mielonych migdałów użyjcie zwykłej mąki tortowej.
Składniki:
100g masła
200g czekolady gorzkiej, np. Lindt 70 %, jak u mnie
100g mielonych migdałów
3 jaja m
150g cukru
50g kakao np. DecoMorreno
50 ml śmietany 30 %
1 łyżka amaretto lub esencji migdałówej
cukier fiołkowy i posypka cukrowa do dekoracji
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem.
100 g czekolady stopić.
Do masła dodawać po jajku, najlepiej aby były w temi. pokojowej – masa się nie zważy. Do masy dodać czekoladę, wymieszać szpatułą i dodać migdały oraz przesiane kakao. Wymieszać.
Silikonową tortownicę wysmarować masłem. Blaszaną dodatkowo wyłożyć papierem.
Przelać ciasto i włożyć do piekarnika – 170 stopni, 35-40 minut.
Wystudzić.
Resztę czekolady stopić w kąpieli wodnej – nad garnkiem z wrzątkiem ułożyć miskę, wrzucić do niej czekoladę i amaretto. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.
Polać gotowe ciasto i posypać cukrem fiołkowym.
Powiązane notki:
Pischinger , czekoladowy tort – mazurek bez pieczenia
Sernik jak Nutella – kakaowy, kremowy i z orzechami
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Mazurek morelowo miodowy
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/03/27/mazurek-czekoladowy-z-polewa-bez-maki