Wykonanie
5 Flares Twitter 0 Facebook 5 5 5 5 Flares ×Taki
dżem obowiązkowo musi znaleźć się w każdej spiżarni.
Śliwek jest teraz pełno. Dominują na straganach, warto więc zakasać rękawy i wziąć się za przygotowanie choć odrobiny domowych
przetworów – ja
powiem Wam, że bardzo rzadko je kupuję, odkąd sama robię zapasy na zimę, schodzę tylko do piwnicy i już mam to czego mi potrzeba. Wspaniałe uczucie, jakbyście
mieli swój własny mini market! Połączenie
jabłek i
śliwek jest zalecane nawet w „Kuchni Polskiej” ze względu na małą zawartość pektyn w śliwkach a dużą w jabłkach – co pozwala regulować strukturę i konsystencję
dżemu bez dodatku sztucznych zagęstników ( których nie neguję w całości ). Dodatkowo na zdjęciu możecie podziwiać
rogale z tą właśnie
śliwkową poezją.
Składniki:2 kg
śliwek1 szklanka
cukru2 twarde
jabłka2 laski
cynamonu1 gwiazdka
anyżu2 łyżki
cukru z
waniliąPrzygotowanie:
Śliwki myjemy i oczyszczamy.Do garnka wlewamy szklankę
wody i
cukier.Gotujemy
syrop.Dodajemy do niego 1/3
śliwek.Gdy się rozgotują studzimy go.Po wystudzeniu dodajemy do niego resztę
owoców ,
anyż,
cynamon,
cukier z
wanilią i starte
jabłka.Gotujemy godzinę aż się zredukuje.Pozbywamy się przypraw i przekładamy do gorących , czystych i wyparzonych słoików.Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.Studzimy.
Rogale powstały tak:Składniki:op. 350g
ciasta francuskiegokilka łyżek
dżemukilka łyżek mielonych
orzechówkilka łyżek
mlekatarta gorzka czekoladaPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzewamy na 180 stopni , góra dół z wiatrakiem.Ciasto formujemy na kształt koła.Tniemy na 4 części , a każdą z nich na 3. Jak tort.Smarujemy
dżemem ( pomijając środek ), posypujemy
orzechami i
czekoladą.Zwijamy od większego
boku do środka koła.Układamy na blasze, smarujemy
mlekiem, posypujemy
orzechami.Pieczemy 10-12 minut.Powiązane notki:
Dżem śliwkowy ze
śliwek węgierekCzekośliwka
dżem śliwkowy z
kakaoSzybkie Crossainty – rogaliki z
ciasta francuskiego z
czekoladą i
orzechamiCzekośliwka – krem /
dżem śliwkowy z
czekoladąSok i
syrop śliwkowy – na zimę do
herbaty