Wykonanie
2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×Sezon
truskawkowy w pełni, czerwone
owoce uśmiechają się do nas ze straganowych skrzynek, uwielbiam je i postanowiłam zachować ich smak na chłodniejsze zimowe dni. Połączyłam je z zawierającym dużo pektyn
rabarbarem aby zagęścić całość ( chociaż w trakcie gotowania odlałam i tak sporo
syropu – trzy średnie słoiki – czyli około 700 ml ). Nie ma to jak przy okazji zrobić dwa rodzaje
przetworów – jeśli chcecie zrobić
konfiturę czy powidła musicie smażyć
owoce czy warzywa bardzo długo, przy
dżemie wystarczy odlać część soku i cieszyć się nim w deserach czy rozgrzewającej zimowej herbacie. Ot co, sprytny patent. A teraz właściwy przepis bo się rozgadałam. Sam
dżem jest mocno orzeźwiający, słodki ale przyjemnie kwaskowy, konsystencja jest dość ciekawa – nie miksowałam
owoców – więc ich cząstki są wyczuwalne, chociaż miękkie i rozpływające się w ustach.
Składniki:3 kg
rabarbaru3 kg
truskawek1 kg
cukru1 op.
galaretki cytrynowej lub truskawkowej „Na szybko” lub op. żelfixu 3:1 (40g)40 g
cukru waniliowego klikPrzygotowanie:
Rabarbar obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i zasypujemy połową
cukru.
Truskawki myjemy, obieramy , zasypujemy resztą
cukru.Mieszamy (osobno) i oba naczynia odstawiamy na godzinę ( w temp. 30 stopni, wystarczy ).Łączymy
truskawki z
rabarbarem i smażymy godzinę, po tym czasie, nadmiar soku zlewamy do czystych , gorących słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.Dodajemy
cukier waniliowy,
galaretkę, smażymy jeszcze 15 minut i przekładamy do słoiczków.
Przetworów z tak dużą ilością
cukru nie trzeba pasteryzować, ale można jeśli ktoś ma ochotę.Powiązane notki:Czekośliwka
dżem śliwkowy z
kakaoDeser
rabarbarowy – przepis na śniadanie
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze
przetworyKonfitura z
płatków róż –
płatki róży smażone w cukrze
Dżem z
cukinii o smaku
pomarańczowym