ßßß Cookit - przepis na Dżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)

Dżem i syrop z Truskawek i Rabarbaru ( truskawkowo-rabarbarowy)

Wykonanie

2 Flares Twitter 0 Facebook 2 2 2 2 Flares ×
Sezon truskawkowy w pełni, czerwone owoce uśmiechają się do nas ze straganowych skrzynek, uwielbiam je i postanowiłam zachować ich smak na chłodniejsze zimowe dni. Połączyłam je z zawierającym dużo pektyn rabarbarem aby zagęścić całość ( chociaż w trakcie gotowania odlałam i tak sporo syropu – trzy średnie słoiki – czyli około 700 ml ). Nie ma to jak przy okazji zrobić dwa rodzaje przetworów – jeśli chcecie zrobić konfiturę czy powidła musicie smażyć owoce czy warzywa bardzo długo, przy dżemie wystarczy odlać część soku i cieszyć się nim w deserach czy rozgrzewającej zimowej herbacie. Ot co, sprytny patent. A teraz właściwy przepis bo się rozgadałam. Sam dżem jest mocno orzeźwiający, słodki ale przyjemnie kwaskowy, konsystencja jest dość ciekawa – nie miksowałam owoców – więc ich cząstki są wyczuwalne, chociaż miękkie i rozpływające się w ustach.
Składniki:
3 kg rabarbaru
3 kg truskawek
1 kg cukru
1 op. galaretki cytrynowej lub truskawkowej „Na szybko” lub op. żelfixu 3:1 (40g)
40 g cukru waniliowego klik
Przygotowanie:
Rabarbar obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i zasypujemy połową cukru.
Truskawki myjemy, obieramy , zasypujemy resztą cukru.
Mieszamy (osobno) i oba naczynia odstawiamy na godzinę ( w temp. 30 stopni, wystarczy ).
Łączymy truskawki z rabarbarem i smażymy godzinę, po tym czasie, nadmiar soku zlewamy do czystych , gorących słoików, zakręcamy, stawiamy do góry dnem i odstawiamy do wystudzenia.
Dodajemy cukier waniliowy, galaretkę, smażymy jeszcze 15 minut i przekładamy do słoiczków.
Przetworów z tak dużą ilością cukru nie trzeba pasteryzować, ale można jeśli ktoś ma ochotę.
Powiązane notki:
Czekośliwka dżem śliwkowy z kakao
Deser rabarbarowy – przepis na śniadanie
Dżem truskawkowy – przepis na najlepsze przetwory
Konfitura z płatków róż – płatki róży smażone w cukrze
Dżem z cukinii o smaku pomarańczowym
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/06/23/dzem-i-syrop-z-truskawek-i-rabarbaru-truskawkowo-rabarbarowy