Wykonanie
Wiem wiem, to nie
pora na
przetwory. Ale zdażyło się tak, że mam chwilkę by nadrabiać zaległości. A jak będzie czas robienia
przetworów, to tego czasu będzie na pewno brakowało. Stąd wspomnienie lata poprzez przepis na produkt uboczny przygotowywania
dżemu truskawkowo-
rabarbarowego - czyli
Sok Truskawkowo -
Rabarbarowy.
Składniki:
truskawkirabarbarcukierWykonanie:Zabieramy się za przygotowanie
dżemu truskawkowo-
rabarbarowego - wg tego przepis (tu).Aby uzyskać sok, należy w trakcie gotowania - po pierwszym zagotowaniu lub później - zebrać trochę wrzącego soku do czystych, wyparzonych słoików. Zakręcić i odstawić.Gotowe.Sok spokojnie będzie w spiżarni stał i czekał na zimowy czas.Uwaga - nie zabierajcie całego płynu z
dżemu - bo zabierzecie cały smak. Tylko tak po troszku - aby nie zanotować znacznego ubytku płynu z garnka ;)Właśnie u nas taki dzień dziś nadszedł - dałam dzieciom ten właśnie sok i były absolutnie zachwycone. Jednak warto
mieć przetwory w spiżarni. Z drugiej strony, teraz - w trakcie przeziębieniwym - czyścimy półkę z
malinami i czarnym
bzem . I błogosławię każdy słoik
ogórków kiszonych i wierzę w ich moc ozdrowieńczą (dobrą dla delikwenta poantybiotykowego...)
Wydrukuj przepis