Chiński makaron z cukinią i kurczakiem – szybkie danie

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Od jakiegoś czasu chodził za mną makaron błyskawiczny. Nie jadłam go od kilkunastu miesięcy, nadszedł więc jego czas. Połączyłam go z pikantnym sosem. Dodatek lekko chrupkich warzyw świetnie tutaj pasuje. U mnie dodatkowo z sałatką z pomidorów. Przepyszne połączenie pikantny makaron w sosie z lekką sałatą – spróbujcie tym bardziej , że jest to bardzo szybki przepis, który można zabrać też ze sobą na wynos, np. do pracy.
Składniki
2 porcje:
1 kwadrat ( op. ) makaronu błyskawicznego ( 10x 10 cm)
350 g piersi z kurczaka
250 g (1/2) brokuła
1 cukinia
2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki orzechów ziemnych
1 łyżka oleju, najlepiej z orzechów
tabasco
2 dymki
Przygotowanie:
Mięso i warzywa myjemy. Kroimy, pierś i brokuł w kostkę, cukinię w półplastry.
Makaron zalewamy wrzątkiem wg.przepisu na op. przykrywamy. Odstawiamy
Wrzucamy na rozgrzany olej. Dodajemy przyprawę, sos, smażymy 5 minut na mocnym ogniu. Podlewamy 1/2 szklanki wody. Mieszamy. Gotujemy 2-3 minuty.
Podajemy na makaronie posypane siekaną dymką i orzechami ( można je wcześniej uprażyć ), jeśli mamy ochotę podsypujemy płatkami chilli.
Powiązane notki:
Szybkie chilli con carne
Kanapki z grillowaną cukinią
Złote risotto z kurczakiem z papirusa
Klasyczna pizza z kurczakiem shoarma, papryką i serem mozzarella
Słodka zupa kukurydziana z dyni z kurczakiem w Papirusie WINIARY
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/05/17/chinski-makaron-z-cukinia-i-kurczakiem-szybkie-danie