ßßß Cookit - przepis na Złote risotto z kurczakiem z papirusa

Złote risotto z kurczakiem z papirusa

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Kolejny propozycja z pomysłem na papirus po CALZONE i SŁODKIEJ ZUPIE Z DYNI . Tym razem przygotowałam złote risotto, wyjątkowo zaskakujące w smaku, kremowe dzięki mojemu ulubionemu jesiennemu warzywu, chociaż dodatek tłuszczu ograniczony jest do minimum, zastosowałam sprytny trik
ale o tym dalej. Co do dodatków, nie możemy zapomnieć o indyjskich przyprawach a nasze polskie orzechy świetnie pasują do całości, nadając jej ciekawej struktury.
przepis autorski
Składniki 3 porcje:
Risotto:
1 torebka ryżu paraboiled ( można dać ryż do risotto, ale ten jest dużo tańszy, a ja go lubię najbardziej)
2 cebule wielkości mandarynki
ok. 300 g dyni
1 łyżeczka przyprawy shoarma
1/2 łyżeczki kurkumy
300 ml wody ( ok)
30-40 g orzechów ( garstka w 4 palce)
po łyżeczce masła i oleju
sól
natka pietruszki do dekoracji
Kurczak:
400-500 g piersi z kurczaka
op. Papirusa czosnkowo- ziołowego WINIARY
1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej
Risotto:
Na gorącym oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę.
Gdy się zeszkli dodać ryż, podsmażać mieszając, aby również stał się szklisty (ok. 5 minut)
W tym czasie, umyć obrać i osuszyć dynię, pokroić w drobną kostkę i dodać do cebuli z ryżem. Wsypać shoarmę i wymieszać.
Dusić pod przykryciem kilka minut, potem zalać wodą, lekko osolić ( ok. 1/2 łyżeczki soli). Gotować pod przykryciem do rozgotowania dyni, kontrolując ilość płynu, ryż go wchłania, jeśli nadal jest twardy wody trzeba dolać.
Po ok 20 minutach dynia i ryż powinna być już miękka, dodajemy kurkumę i jeśli trzeba doprawiamy solą do smaku.
Wyłączamy risotto.
W tym czasie przygotowujemy kurczaka, myjemy, osuszamy i czyścimy z błon, lekko ubijamy i wkładamy w papirusy, możecie kupić papirus paprykowo- ziołowy, ale mi bardzo zasmakował czosnkowy, więc dosypałam odrobinę papryki na każdą pierś.
Smażymy kurczaka bez tłuszczu. Gdy będzie już dochodził do risotta, dodajemy łyżeczkę zimnego masła, dzięki niemu całość uzyska bardziej kremową konsystencję, dzięki temu można łatwo oszukać łasuchów – masło jest dobrze wyczuwalne, ponieważ nie było smażone.
Podajemy całość z surówką z marchewki i jabłka, dekorujemy odrobiną pietruszki.
Smacznego!!
ze strony risotta
pychotka
Powiązane notki:
Słodka zupa kukurydziana z dyni z kurczakiem w Papirusie WINIARY
Kukurydziana pizza CALZONE z kurczakiem w Papirusie WINIARY
Klasyczna pizza z kurczakiem shoarma, papryką i serem mozzarella
Pełnoziarniste naleśniki z musem z dyni
Sekrety „Męskiej uczty” : kotlety z piersi z kurczaka, ziemniaczane pure i kalafior z masłem i bułką tartą
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/05/zlote-risotto-z-kurczakiem-z-papirusa