Wykonanie
W ubiegły weekend chciałam zrobić
polędwiczki wieprzowe po tajsku, miały być z grilla. Ponieważ pogoda nie dopisała upiekłam z nimi szaszłyki, ale w piekarniku. Spokojnie możecie je zrobić na zwykłym grillu, szczególnie, że w ten weekend pogoda będzie sprzyjała pieczeniu na ruszcie na świeżym powietrzu
Składniki na 5 dużych szaszłyków:1 kg polędwiczek wieprzowych5
cebul1
cukiniaMarynata:1
limonka1 łyżeczka czerwonej pasty
currysól,
pieprz2 łyżki
oleju arachidowego+ ewentualnie puszka
mleka kokosowego+
ketchup Pudliszki Barbecue do podania1.
Polędwiczki wieprzowe oczyszczamy, myjemy i kroimy w ok. 1 cm plastry. Przekładamy do miski.2. W małej miseczce sporządzamy marynatę. Wyciskamy sok z 1
limonki, dodajemy
olej arachidowy, łyżeczkę czerwonej pasty
curry oraz nieco
soli i
pieprzu. Dokładnie mieszamy i dodajemy do
mięsa.3. Mieszamy kawałki polędwiczek z marynatą. Najlepiej zrobić to w lateksowej umytej pod bieżącą
woda rękawiczce z uwagi na ostrość i barwę
curry. Następnie można dolać do
mięsa mleko kokosowe (spowoduje to złagodzenie ostrości pasty
curry i nada specyficzny smak – ja zapomniałam niestety, ale zrobię to następnym razem).
Mięso marynujemy przez noc w lodówce.4. Nadziewamy kawałki
mięsa na szpadki, przedzielając je plastrami
cukinii i
cebuli.5. W piekarniku pieczemy w temperaturze 200°C ok. 45 minut (program grill), na rozgrzanym ruszcie ok. 10-15 minut z każdej strony.
6. Podajemy z chrupiącą surówką oraz
ketchupem np. Pudliszki Barbecue.