Wykonanie
Ostatnio często widziałam na blogach połączenie
ziemniaków z
papryką, a że natrafiłam także na znakomity przepis postanowiłam w końcu zasmakować w tym połączeniu 😉 Przepis pochodzi z książki z kolekcji mojej babci Danusi „Kuchnia bez cholesterolu. 200 przepisów.” autorstwa Zofii Narbut. Moja nieco zmodyfikowana wersja przedstawia się następująco:Składniki:0,5 kg
ziemniaków1
cebula2
papryki2
pomidorysól,
pieprzłyżka
oleju rzepakowegoZiemniaki obieramy, zależnie od wielkości kroimy na połówki lub ćwiartki. Gotujemy w małej ilości
wody przez 10 minut. W drugiem etapie dodajemy pokrojone w paski różnokolorowe
papryki i pokrojoną
cebulę. Gotujemy następne 5 minut. Obrane ze skórki i pokrojone w ćwiartki
pomidory dodajemy na około 2 minuty przed końcem gotowania. Od początku gotujemy wszystko bez przykrycia. Przygotowanie dania trwa niecałe 20 minutNa końcu przyprawiamy je
solą i
pieprzem oraz dolewamy łyżkę
oleju rzepakowego (chodzi o lepsze przyswajanie witamin).
Przepis bierze udział w mojej akcji „Warzywa psiankowate”oraz w akcji Shinju „Paprykujemy 2”