Wykonanie
W ten weekend tematem wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę są
dyniowe wypieki ..szukałam przepisu, który by mnie zaciekawił..sporo wpadło mi w oko..i nie mogłam się zdecydować..no i ostatecznie wybór padł na mufinki..bardzo proste i szybkie do zrobienia.Przepis pochodzi z nowej książki Anny Starmach Pyszne na słodko.
Dyniowe wypieki można zobaczyć u : Magdaleny,Dorotki,Asi, Lidii,Agnieszki, Renaty, Marzenki, Angeliki, Iwonki,Joanny, Eli, Anny ,..Dzięki za tak liczne wspólne
dyniowe pieczenie.350 g
mąki150 g
cukru350 g
purre z dyni70 g roztopionego
masła70 ml
maślanki2
jajkagarść
rodzynekgarść
orzechów włoskich [ włoskich i piniowych ]2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
cukru waniliowegocynamon [ 1 łyżeczka]Polewa150 g
białej czekolady50 ml
śmietany kremówki1 łyżeczka
soku z cytrynyPiekarnika nagrzać do temperatury 190 stopni.Przesianą
mąkę wymieszać z
cukrem i
cukrem waniliowym,
proszkiem do pieczenia i
cynamonem.
Purre z dyni wymieszać z
masłem,
maślanką i
jajkami.Składniki suche wymieszać z mokrymi .Do powstałej masy dodać posiekane
orzechy rodzynki.Ciasto nałożyć do foremki na mufinki .Wstawić do piekarnika na mniej więcej 18 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, wymieszać ze
śmietanką i
sokiem z cytryny.Wystudzone mufinki udekorować polewą.