Krem sułtański

nazwa

Wykonanie

Kultowy deser z czasów PRL-u :) Bita śmietana w dwóch smakach, bezy, prażone migdały i rodzynki w rumie... To kolejny dowód na to, że proste rzeczy są jednymi z najpyszniejszych :) Koniecznie musicie się skusić :) Bardzo, bardzo Wam polecam :)
Składniki na 12 szt:
200g rodzynek sułtańskich
6 łyżek rumu
1500ml śmietany kremówki 36%
4 płaskie łyżki cukru pudru + 1,5 łyżki cukru pudru
6 łyżek gorzkiego kakao
1-2 łyżeczki skórki pomarańczowej w syropie (opcjonalnie)
100g płatków migdałów
winogrona do dekoracji
plastry pomarańczy do dekoracji
24 szt średnich bez
Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni na złoto. Uważać by nie przypalić.
Rodzynki zalać rumem i podgrzewać chwilę. Odstawić do całkowitego wystudzenia. W tym czasie rodzynki powinny wchłonąć większość rumu.
Śmietanę ubić na sztywno z 4 płaskimi łyżkami cukru pudru. Podzielić ją na dwie części.
Jedną odłożyć a do drugiej dodać kakao, 1,5 łyżki cukru pudru i pół łyżki rumu spod rodzynek (jak ktoś woli mocniejszy deser to można dodać całą łyżkę).
Na dnie pucharków ułożyć krem kakaowy, na nim pokruszyć bezy. Następnie wyłożyć jasną bitą śmietanę. Dać odrobinę skórki pomarańczowej w syropie. Wierzch posypać obficie rodzynkami i płatkami migdałów. Udekorować bezikiem, plastrem pomarańczy i winogronami. Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2015/08/krem-sutanski.html