ßßß Cookit - przepis na krem sułtański

krem sułtański

nazwa

Wykonanie

Planowałem zrobić coś innego, coś specjalnie na dzisiejszy dzień, niestety za szybko się ściemniło i nie zdążyłem zrobić zdjęć, dlatego wszystko będzie musiało poczekać do jutrzejszego poranka. Oczywiście mam coś w zanadrzu...
Krem sułtański, czyli deser w iście PRL-owskim klimacie. To jeden z wielu przysmaków, który kojarzy się z tamtym okresem. Oczywiście na stole nie może zabraknąć paluszków, wszechobecnych kryształów i słynnej ceraty w czerwoną kratkę ;)
W czasach, kiedy w sklepach trudno było dostać cokolwiek, a wyroby czekoladopodobne były dalekim marzeniem o poczuciu prawdziwej słodyczy, krem sułtański był rozwiązaniem idealnym. Słodki, delikatny, kremowy, z nutą alkoholu zdobył wtedy dużą popularność. Dziś można zobaczyć go w zabawnej scenie z filmu "Dziewczyny do wzięcia" z 1972 r.
składniki 2 porcje:
500 ml śmietany kremówki 36%
100 g cukru pudru
100 g pokruszonych bezów
50 g rodzynek
50 ml rumu
3 łyżki kakao
kilka rurek
Rodzynki namoczyć w rumie przez kilkanaście minut. W tym czasie schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na dno pucharków wyłożyć ciemny krem, a następnie przy użyciu szprycy wyłożyć jasny. Na koniec udekorować rodzynkami, pokruszonymi bezami i skropić lekko rumem. Z boku wbić po dwie rurki do jednego pucharka. Podawać schłodzony.
Smacznego!
Źródło:http://www.krainasosny.pl/2013/12/krem-sutanski.html