ßßß
Krem sułtański, czyli deser w iście PRL-owskim klimacie. To jeden z wielu przysmaków, który kojarzy się z tamtym okresem. Oczywiście na stole nie może zabraknąć paluszków, wszechobecnych kryształów i słynnej ceraty w czerwoną kratkę ;)W czasach, kiedy w sklepach trudno było dostać cokolwiek, a wyroby czekoladopodobne były dalekim marzeniem o poczuciu prawdziwej słodyczy, krem sułtański był rozwiązaniem idealnym. Słodki, delikatny, kremowy, z nutą alkoholu zdobył wtedy dużą popularność. Dziś można zobaczyć go w zabawnej scenie z filmu "Dziewczyny do wzięcia" z 1972 r.składniki 2 porcje:500 ml śmietany kremówki 36%100 g cukru pudru100 g pokruszonych bezów50 g rodzynek50 ml rumu3 łyżki kakaokilka rurekRodzynki namoczyć w rumie przez kilkanaście minut. W tym czasie schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Krem podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao i dokładnie wymieszać. Na dno pucharków wyłożyć ciemny krem, a następnie przy użyciu szprycy wyłożyć jasny. Na koniec udekorować rodzynkami, pokruszonymi bezami i skropić lekko rumem. Z boku wbić po dwie rurki do jednego pucharka. Podawać schłodzony.Smacznego!