Wykonanie
Składniki:200g
masła1 dl
cukru1 łyżka ekstraktu
waniliowego2
żółtka5 dl
mąki1 dl
suszonej żurawinyutrzyj
masło z
cukrem, dodaj ekstrakt
waniliowy i
żółtka.dodaj
mąkę, wyrabiaj aż składniki się połączą.uformuj ciasto w podłużną „kiełbasę”, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut.posiekaj
żurawinę.nagrzej piec do 180 C.ciasto pokrój na plastry o grubości 1cm i układaj na blaszce wyłożonej pergaminem. Następnie w każdym plastrze zrób wgłębienie i nałóż w nie porcję posiekanej
żurawiny, lekko dociśnij.piecz ok 15-20 minut, aż lekko się zrumienią.Smacznego :)*
ciasteczka z
żurawiną będą wyglądały bardzo ładnie (i świątecznie :) ) jeśli posypiesz je odrobiną brokatu spożywczego.